Problem sa oticanjem stopala

Problem sa oticanjem stopala

Veliki broj žena pribegava raznim metodama kako bi rešile problem sa oticanjem stopala, ali neki od uzroka za takvo stanje prilično su iznenađujući. Oni mogu upućivati i na ozbiljne zdravstvene probleme, a ovo su neki od najčešćih.

Srčana oboljenja

Ukoliko vaša stopala obično otiču u večernjim satima, to bi mogao biti znak da leva strana vašeg srca ne funkcioniše normalno. Bilo bi mudro da se što pre posavjetujete s doktorom, jer postoji rizik od srčanog udara.

Problemi sa štitnom žlezdom

Ukoliko štitna žlezda luči hormon tiroksin u većim količinama nego što je to organizmu potrebno, može doći do oticanja stopala. Otečena stopala često su jedan od prvih znakova hipertireoze.

Bubrežna insuficijencija

Bubrezi održavaju ravnotežu tečnosti u organizmu. Međutim, kada bubrežno tkivo prestane da funkcioniše na pravilan način, vaše telo zadržava višak tečnosti. Upravo to može dovesti do oticanja stopala i gležnjeva.

Problemi sa cirkulacijom

Do oticanja stopala može doći kada krv iz nogu nije u stanju da se brzo vrati do srca i mozga. Ova vrsta problema sa cirkulacijom zahteva lekarsku pažnju, jer može biti ozbiljan problem koji, između ostalog, može izazvati oštećenja mozga.

Poremećaji jetre

Jetra je ključni organ koji sintetiše protein pod nazivom albumin. Ovaj protein sprečava oticanje tečnosti iz krvnih sudova. Kada je jetra oštećena, dolazi do smanjenog stvaranja albumina i, najčešće, do zadržavanja tečnosti u nogama, odnosno stopalima i gležnjevima.

Preteran unos soli

Prilikom unošenja prevelikih količina soli u organizam dolazi do poremećaja ravnoteže između natrijuma i kalijuma. To dovodi do zadržavanja tečnosti u organizmu što, zauzvrat, može uticati na oticanje stopala.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *