Sprečite bolove u leđima

Sprečite bolove u leđima

Razlozi za bolove u leđima su brojni, od nedostatka fizičke aktivnosti do neadekvatnog radnog okruženja, ali taj bol se ne sme ignorisati.

Sprečite bolove u leđima

Promenite položaj u kojem radite i uzmite jastuk

Menjanje položaja dok radite u toku dana jedno je od najefikasnijih rešenja u borbi protiv bola u leđima. Sedenje na istom mestu i u istom položaju celog dana može dovesti do bola u leđima, vratu i ramenima. Preporuka fizioterapeuta jeste da na svakih sat-dva promenite položaj i da nakon sedenja za radnim stolom rad nastavite za trpezarijskim ili na terasi, ako naravno imate tu opciju i optimalne uslove za rad u tim prostorijama.

Osim toga, možete iskoristiti i tanki jastuk ili čak mekani peškir koji će vam poslužiti kao podloga tokom sedenja jer će ublažiti bol u donjem delu leđa. Druga opcija može biti da ih postavite na naslon stolice jer ćete na taj način “podržati” ne samo leđa, već i kičmu što će vas u budućnosti rešiti neprijatnog bola u ovom delu tela.

Postavite laptop na pravo mesto

Ono što je na drugom mestu i veoma je bitno jeste upravo položaj vašeg laptopa dok radite za njim. Bitno je da ekran bude postavljen na adekvatnoj visini i dovoljnoj udaljenosti od očiju kako vam vid ne bi bio dodatno oštećen, ali i da ne naprežete vratne mišiće. Ako je ekran previše nisko, moraćete se dodatno savijati i samim tim to izaziva neželjene bolove.

Da biste postigli idealan položaj ekrana, možete se poslužiti knjigama ili nekom drugom podlogom koja će dovoljno podići ekran. Ipak, u slučaju da koristite tastaturu, ekran spustite na ravnu podlogu, jer je poželjno da ruke tokom kucanja budu savijene pod uglom od 90 stepeni.

Pravite pauze i odmorite

Možda najbitniji savjet u ovom slučaju se odnosi upravo na često pravljenje kratkih pauza, tačnije, u idealnim uslovima to bi značilo na tri-pet minuta na svakih pola sata.

Tokom pauze jedan od saveta je da se protegnete i napravite krug po stanu, a najbolje bi bilo da to vreme iskoristite i za neku vežbu, ali i odlazak na terasu da udahnete svež vazduh koji svakako prija s obzirom na to da smo u trenutnoj situaciji većinom u kući. Čak i minimalna fizička aktivnost u ovakvim okolnostima može biti od velike pomoći u borbi protiv bolova u leđima.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *