Normalizujte rad štitne žlezde

Normalizujte rad štitne žlezde

Štitna žlezda je smeštena u dnu vrata i veoma je važna za funkcionisanje organizma jer proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju telesne energije i brzinu metaboličkih procesa u telu. Ovi hormoni takođe utiču i na izgled i kvalitet kože i kose.

Loše varenje i lenja creva čest su simptom hipotireoze. Doručak bogat integralnim žitaricama kao što su ovsene pahuljice, ili integralni hleb, testenina i pirinač za ručak bogati te su bitnim nutrijentima i vlaknima, što može pomoći u regulisanju rada creva. Međutim, vlakna mogu ometati apsorpciju sintetičkih hormona štitne žlezde, pa ukoliko koristite ovakve lekove, uzimajte ih nekoliko sati pre ili posle konzumiranja hrane bogate prehrambenim vlaknima.

Omega-3 masne kiseline kojima su bogate ribe poput divljeg lososa, tunjevine, haringe ili sardine odličan su izbor za ručka ili večeru ako imate problema sa štitnom žlezdom. Takođe, riba je bogat izvor selena, važnog za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Morski plodovi i školjke takođe se preporučuju u ishrani osoba sa poremećenim radom štitne žlezde. Preporučuje se da morsku ribu jedete najmanje dva do tri puta nedeljno, spremljenu na što manje masti.

Gojenje je jedan od najčešćih simptoma hipotireoze. Niskokalorijska hrana i hrana visoke nutritivne vrednosti poput svežeg voća i povrća temelj su svakog uspešnog programa mršavljenja. Ako je moguće, uključite u svaki obrok sveže voće i povrće. Određene namirnice, kao što su borovnica, višnja, slatki krompir i zelena paprika, bogate su antioksidansima, materijama poznatima po tome što smanjuju rizik od bolesti srca.

Ako pijete kafu nekoliko puta na dan, a imate problema sa radom štitne žlezde, to bi svakako trebalo da prestanete da radite. U jutarnju kafu dodajte malo mleka, a kasnije tokom dana radije se opredelite za čaj. Velika količina kafe, naime, negativno utče na rad štitne žlezde jer ima i stumlativni i strumogeni efekat. Drugim rečima, kafa je jak stimulans u produkciji hormona kod hipertireoze pa može pogoršati njenu funkciju, a kod hipotireoze ovaj napitak ometa preuzimanje joda i sprečava stvaranje tiroidnih hormona.

Simptomi kao što su: česte promene raspoloženja, depresija, umor i poremećaj sna mogu biti znak menopauze, ali takođe i hipotireoze.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *