Upala urinarnog trakta

Upala urinarnog trakta

Upala urinarnog trakta je jedna od neprijatnijih upala koja nam se može desiti, a posle upale disajnih puteva najčešća je infekcija od koje obolimo. Od nje obolevaju i muškarci, mada su žene sklonije tome, uglavnom zbog anatomije svog tela.

Kada se govori o zapaljenju urinarnog trakta, najčešće se misli na infekciju organa donjeg urinarnog trakta, odnosno uretera i bešike. Ako je infekcija zahvatila urinarni trakt, nazivamo uretritis, a ako je zahvatila bešiku, nazivamo cistitis.

Simptomi zapaljenja urinarnog trakta

Simptomi upale urinarnog trakta se pojavljuju iznenada. Već pri prvom jutarnjem mokrenju osećamo neprijatan pritisak i peckanje. Jak bol, poput uboda, javlja se odmah nakon mokrenja. Nakon toga, osoba ne može dugo da zadrži mokraću u bešici, pa mora da mokri često, u početku čak i svakih 15-20 minuta. Urin ima jak miris i zamućen je, što je jasan znak infekcije.

Mokrenje tokom infekcije u početku može biti obilno, ali vremenom postaje teško. Čovek stalno ima osećaj da mora da mokri, iako često uspe da mokri samo nekoliko kapi, što je takođe praćeno pečenjem i bolom, te neprijatnim pritiskom u predelu bešike.

Prevencija zapaljenja urinarnog trakta

Osobe sklone upalama, posebno one sa slabim imunitetom, treba da paze da se ne prehlade, pa je važno zagrejati donji deo leđa i time zaštititi bubrege i bešiku. To uključuje i izbegavanje hodanja bosih nogu i sedenja na hladnoći , što nije samo „bebina priča“, jer su topla stopala važna za očuvanje zdravlja urinarnog trakta. Iz tog razloga uvek nosite tople čarape i adekvatnu obuću. Zapaljenje bešike je veoma neprijatno, ali se pridržavanjem dobrih saveta svakako može izbeći.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *