Ublažite menstrualne grčeve

Ublažite menstrualne grčeve

Menstrualni grčevi se javljaju kada se mišićni zid materice zategne kako bi se podstaklo isticanje njenog obložnog sloja. Osećaj bola je posledica kontrakcije zida koji komprimuje krvne žile, koji privremeno prekida dotok krvi, a time i kiseonika u matericu.

Ublažite menstrualne grčeve

Smatra se da do 20 odsto žena ima teške bolove tokom perioda. Lekari opšte prakse mogu predložiti kombinovanu oralnu kontraceptivnu pilulu ili kontraceptivni implant, inekciju ili hormonsku zavojnicu.

Đumbir

Sredstva za ublažavanje bolova kao što su paracetamol i ibuprofen često su dovoljna za mnoge žene i dokle god se uzimaju u pravilnoj dozi mogu biti od velike pomoći.

Međutim, studija iz 2012. godine koja se bavila efektom đumbira na bolne menstrualne grčeve pokazala je da je on imao značajan efekt u ublažavanju intenziteta i trajanja bola.

Oni iz studijske grupe koji su uzimali đumbir prijavili su manji intenzitet bola i ozbiljnost simptoma od onih u placebo grupi, što ukazuje na to da bi on mogao biti efikasan ako se uzme na početku menstruacije ili tri dana ranije.

Orgazam

Iako nema mnogo dokaza da seks i orgazam pomažu u menstrualnim grčevima, moguće je osjetiti privremeno ublažavanje bolova kada se mišići počnu opuštati nakon orgazma.

Ona govori da za neke žene ovo može biti korisno zbog neurotransmitera koji ometaju nervna vlakna uključena u kontrolu bola. Isto tako, ona dodaje da u tim situacijama, ukoliko se žena odluči za seks umesto za masturbiranje, postoji potreba za kontracepcijom kako bi se zaštitila od trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Vežbanje

Različite studije su pokazale da žene koje vežbaju mogu imati manje bolne menstruacije, ali važno je naglasiti i to da su te žene vežbale tokom celog meseca.

Stručnjaci predlažu blage vežbe kao što su plivanje, hodanje ili vožnja biciklom, a tehnike masaže i relaksacije kao što su joga ili pilates takođe mogu biti korisne.

Važno je ostati hidriran

Dehidratacija može pogoršati grčeve tako da žene moraju piti puno vode te umereno konzumirati alkohol i kofein.

Osim što pomaže kod hidratacije, biljni čaj može biti koristan. Takođe, toplota može biti efikasna u ublažavanju grčeva. Topla kupka ili tuširanje toplom vodom mogu biti od pomoći, kao i kreme za ublažavanje bolova u mišićima.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
– BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *