Nekoliko prirodnih saveta za infekcije urinarnog trakta

Promena ishrane i uzimanje biljnih preparata odlična su alternativa za konvencionalne lekove u tretiranju upala urinarnog trakta i sprečavanju njihovog ponavljanja.

Osim što će pomoći u eliminaciji loših bakterija, ovi prirodni lekovi ublažiće upalni proces i iritacije koje osećate, osnažiće vaš imunitet i obnoviti zdravu floru u vašem mokraćnom i genitalnom sistemu.

Nekoliko prirodnih saveta za infekcije urinarnog trakta

Lubenica
Bilo da lubenicu jedete u što većim količinama ili od nje pripremate sveži sok, ovo će vam voće itekako pomoći da ublažite mokraćnu infekciju. Slobodno konzumirajte lubenicu u velikim količinama, to će pomoći ispiranju bakterija iz vašeg urinarnog trakta.

Napitak s korijanderom
Pomešajte tri kašike korijandera u prahu sa jednom kašikom nerafinisanog šećera, stavite u posudu i prelijte s tri šoljice vode. Ostavite preko noći da odstoji. Dobro promešajte pa pijte po jednu šoljicu ovog napitka, triput na dan. Ovaj napitak ublažava upalno stanje.

D-manoza
D-manoza je jednostavni molekul šećera koji se prirodno nalazi u voću poput brusnice, breskve, jabuke i borovnice. Reč je o prirodnom šećeru sličnom glukozi koje i vaše telo samo proizvodi. Ovaj prirodni proizvod ne uništava ni dobre ni loše bakterije, nego deluje tako da na sebe veže bakterije E. coli te sprečava da one prijanjanju uz ćelije bešike i uretre. Tokom mokrenja te se bakterije prirodno eliminišu iz bešike i uretre i izbacuju iz organizma. D-manoza se pokazala kao dobro rešenje i za osobe koje imaju infekcije i za one koji žele delovati preventivno. Takođe, ovaj dodatak ishrani slobodno mogu uzimati i dijabetičari i svi oni koji inače izbegavaju šećer.

Vitamin C
Unos ovog važnog antioksidansa može pomoći kod infekcija urinarnog trakta. Vitamin C, naime, povećava kiselost urina i samim tim uništava štetne bakterije koje uzrokuju upalu. Kako biste povećali unos ovog antioksidansa, jedite što više crvene paprike, grejpa, kivija i narandži.

Probiotici
Unos probiotika ili korisnih mikroorganizama jako je važan jer se tako održava zdrava ravnoteža crevne mikroflore. To je ujedno i vaša prva linija obrane od neugodnih infekcija urinarnog trakta. Laktobacili iz probiotika sprečavaju prianjanje štetnih bakterija za zid bešike, a usto u urinu stvaraju hidrogen-peroksid, koji ima snažna antibakterijska svojstva. Probiotici uravnotežuju pH-vrednost urina, pa on prestaje biti pogodno tlo za razmnožavanje štetnih i opasnih bakterija. Osim u domaćem jogurtu i kefiru, probiotika ima i u fermentisanoj hrani kao što je kiseli kupus, kimchi, a sadrži ga i gljiva kombucha.

Napitak od peršuna
Peršun deluje kao prirodni diuretik, a to znači da podstiče mokrenje i izbacivanje štetnih bakterija iz urinarnog trakta.

Pripremite sami napitak s peršunom (bilo svežim ili sušenim).

Zakuvajte vodu pa u nju dodajte jednu šoljicu svežeg peršuna. Smanjite vatru pa ostavite da lagano vri 6-10 minuta. Zatim procedite i popijte toplo ili ohlađeno.

Pripremate li napitak sa sušenim peršunom, u šoljicu vruće vode dodajte dve kašike sušenog peršuna. Pokrijte i ostavite da odstoji oko osam minuta. Procedite i popijte.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *