Kako ublažiti menstrualne grčeve

Kako ublažiti menstrualne grčeve

Menstrualni grčevi predstavljaju spazme mišića materice. Pored toga što žene osećaju grčeve tokom menstrualnog ciklusa, ponekad se oni dešavaju i tokom ovulacije.

Intenzitet grčeva je individualan, ali jedno je sigurno – u pitanju je neprijatna pojava koja itekako može uticati na kvalitet svakodnevnog života. Na sreću, postoji nekoliko taktika koje nam mogu olakšati bolove.

Praćenjem menstrualnog ciklusa možete znati kada je vreme za narednu menstruaciju. Samim tim, bićete spremne za pojavu bola i grčeva, te ćete se na vreme pripremiti.

Kako ublažiti menstrualne grčeve

Tople obloge
Na bolno mesto stavljajte tople obloge. Pored utopljavanja ćebetom, može vam poslužiti i plastična flaša tople vode. Toplota ublažava tenziju u mišićima, a samim tim ih i opušta.

Aktivnost
Iako vam u ovim trenucima vežbanje nikada ne bi malo na pamet, zapravo lagano kretanje može da ublaži bol. Stručnjaci savetuju šetanje, kao i vežbe joge.

Pravilna ishrana
U periodu pred menstruaciju i tokom ciklusa, izbegavajte slatkiše, začinjenu hranu i alkohol. Ove namirnice utiču na nadutost i pogoršanje grčeva. Umesto njih, konzumirajte hranu bogatu vodom kao što su višnje, celer, krastavci, lubenica, jabuke, zelena salata…

Vodite računa o digestivnom traktu
Zdravi organi za varenje ublažiće grčeve. Konzumirajte probiotske namirnice (jogurt, tamna čokolada, semenke lana, cimet, voće i peršun). Ova hrana sprečiće pojavu zatvora i nadutost.

Mnogo je sastojaka iz prirode koji mogu ublažiti menstrualne grčeve i bolove. Kurkuma sadrži iste sastojke kao ibuprofen i blokira upalne molekule. Cink ublažava lučenje prostaglandina, a magnezijum može sprečiti nastanak grčeva. Vitamini B1 i B6 regulišu hormone i ublažavaju neprijatnost tokom menstruacije.

 

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + three =