Uzroci nastanka kamena u bubregu

Uzroci nastanka kamena u bubregu

Kamen u bubregu nastaje usled visoke koncentracije soli i drugih minerala u bubrežnim kanalima. Vremenom se formiraju celine koje su veličine zrna peska, sitnih kamenčića, ali i kamen većih dimenzija.

Izbacuje se putem urina, ali nekada se javlja na mestima iz kojih je izbacivanje gotovo nemoguće. Radi se o uskim delovima mokraćnog kanala koji vode od bubrega do bešike. Veći komadi mogu blokirati put mokraći, a bolovi su nepodnošljivi.

Uzroci nastanka kamena u bubregu

Kamen u bubregu nastaje iz različitih razloga. Ishrana, gazirana pića, genetika, sve to može uticati na njegovo formiranje. Jedan od najčešćih uzroka je dehidratacija. Redovno unošenje optimalne količine tečnosti može smanjiti rizik od stvaranja bubrežnog kamenca.

Učestalo mokrenje

Simptom se pojavljuje u zavisnosti od mesta gdje se kamen nalazi. Ako se kamen formirao u blizini bešike, osoba će imati stalnu potrebu za odlaskom u toalet. Kamen iritira zidove bešike, koja se usled nadražaja grči i zbog toga se javlja potreba za mokrenjem. Jedan od simptoma kamena u bubregu je i temperatura.

Kada antibiotici nisu od velike pomoći, tada se pristupa ultrazvučnoj metodi razbijanja kamena, koja se naziva litotripsija. Kamen se razbija na manje delove i pesak. Sve što ostane od njega izbacuje se putem urina. Jedna od metoda jeste i razbijanje kamena laserom, a ako se radi o velikim primercima, neophodna je operacija.

Na postojanje kamena u bubregu mogu ukazivati određeni simptomi, bol u leđima, kukovima ili preponama. Kamen u bubregu ostaje nepoznanica sve dok ne osetite smetnje. Ljudi koji su iskusili ovaj problem tvrde da je bol katkad jača od porođajne. Počinje mučninom, a zatim se manifestuje kao oštra i grčevita bol koju je nemoguće izdržati. Obično se oseća u leđima, u predelu kukova ili prepona.

Kamen stvara oštećenja u tkivu koje ga okružuje pa je krvarenje neminovna pojava. Nekada je potpuno očigledno, a najčešće se otkriva analizom urina. Mokraća može biti potpuno crvena ili kao čaj smeđe boje.

Ako osetite neugodnost dok mokrite, to može biti jedan od simptoma kamena u bubregu. Bol se najčešće oseća kada se kamen nađe u mokraćnom kanalu i krene u pravcu bešike. Češće je bol simptom infekcije mokraćnih puteva, ali svakako kontrolišite bubrege.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *