Problem sa kamenom u bubregu

Problem sa kamenom u bubregu

Poznato je kada je u pitanju briga o bubrezima, da je potrebno unositi što više tečnosti. Ovo se pravilo odnosi i na problem sa kamenom u bubregu. Pri tom pazite da voda nema visok sadržaj minerala (magnezijuma, kalcijuma…), koji usled taloženja u bubrezima mogu dovesti do nastanka kamenca.

Kamenje u bubregu je dosta česta pojava, a učestalost simptoma se povećava leti zbog pojačanog znojenja i u slučajevima smanjenog unosa tečnosti.

U najvećem broju slučajeva u pitanju su manji kamenčići koji se spontano izmokre, uz manje ili veće tegobe. U slučaju da se kamen u bubregu ne izmokri, tokom vremena on se povećava i ispunjava bubreg. Delovi izvodnog kanala koje kamen ispuni otežano prazne urin, te postepeno dolazi do gubitka funkcije, tj. postepenog propadanja bubrega.

Simptomi koji ukazuju na kamen u bubregu su: bol u donjem delu leđa, bol u stomaku koji traje satima, umor, teškoće prilikom ležanja, mučnina, bol tokom uriniranja, pojava krvi u urinu.

Namirnice koja pomaže kod kamena u bubregu su: cvekla, špargla, rabarbara, crna čokolada, bobičasto voće, peršun, celer, orašasti plodovi (badem, kikiriki, indijski orah), praziluk, soja, žitarice (ovsene pahuljice, klice i žitarice od celog zrna).

PREVENCIJA ZA KAMEN U BUBREGU

Repa, crna čokolada, crna kafa, orasi, peršun, spanać i jagode sadrže supstance oksalate. Tačnije, glavne okidače za kamen u bubregu tj. za formiranje kamenaca. Takođe, potrebno je smanjiti konzumiranje svih mlečnih proizvoda, mesa, kao i morskih plodova… Neophodno je izbegavati jako masnu hranu, kao i štetna alkoholna pića.

ŠPARGLA RASTAPA BUBREŽNI KAMENAC

Bilo da se jede sveža ili konzervirana, ova dragocena namirnica sadrži asparagin, moćnu amino-kiselinu koja razgrađuje kamen u bubregu. Osim što redukuje nagomilane količine ovih nepoželjnih supstanci, špargla ih i smanjuje, pa se lakše izbacuju izmokravanjem. Takođe, podiže nivo ćelijske aktivnosti unutar bubrega.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska i kamena u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *