Zaštitite kosti i izbegnite osteoporozu

Zaštitite kosti i izbegnite osteoporozu

Osteoporoza je bolest koja kosti čini slabim, povećavajući rizik od naglih i neočekivanih preloma. Dolazi do gubitka koštane mase, od čega potiče i značenje termina osteoporoza „porozna kost„. Bolest često napreduje bez ikakvih simptoma pa se za osteoporozu kaže da je tihi kradljivac kostiju. Generalno, bolest se ne otkriva sve dok oslabljene kosti ne puknu.

Osteoporoza je povezana sa menopauzom

Rana menopauza (pre 45. godine) i svako drugo stanje u kojoj žena ima nizak nivo ovog hormona i nema menstruaciju može prouzrokovati gubitak koštane mase. Estrogen, hormon kod žena koji štiti kosti, naglo se smanjuje kada žene dostignu menopauzu, što može prouzrokovati gubitak koštane gustine. Zbog toga se šansa za razvoj osteoporoze povećava kako žene dostignu menopauzu. Postoji direktna veza između nedostatka estrogena i razvoja osteoporoze. Nakon menopauze, nastaje problem jer proces stvaranja koštanog tkiva postane sporiji od procesa gubitka, odnosno razgradnje kosti.

Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste sprečili prelome. Najbolji način je da ojačate kosti i držite osteoporozu pod kontrolom.

Tamno, lisnato zeleno povrće

Namirnice poput kelja, raštike i spanaća su bogate kalcijumom, osnovnim sastojkom za izgradnju i jačanje kostiju. National Osteoporosis Foundation (NOF) sugeriše na unos najmanje 1.200 miligrama kalcijuma dnevno.

Bademi

Orašasti plodovi su dobri za zdravlje, ali konkretno bademi su odlični za kosti jer obiluju kalcijumom. Preporučuje se dve porcije, od oko 12 komada badema, dnevno. Suzbiće se osećaj gladi, pa su dobri i za održavanje težine. Osim toga, ukoliko ste u mogućnosti, zamenite kravlje mleko nezaslađenim bademovim mlekom. Ono ima manje kalorija, a više kalcijuma.

Vitamin D

Vodite računa o nivou vitamina D u svom organizmu jer je on neophodan pri omogućavanju organizma da apsorbira kalcijum. Ne dobija li vaše telo dovoljno vitamina D, postoji puno veći rizik za razvoj osteoporoze.

Šetajte ili trčite

Brzo hodanje ili trčanje će pomoći u izgradnji mišićne mase u donjem delu tela, što će vam dati snagu koja je potrebna u kasnijim godinama života. Pomaže i u sagorevanju kalorija, a prema novom istraživanju, može doprineti zdravijem i dužem životnom veku.

Sklekovi

Ne morate ići u teretanu ili imati ličnog trenera koji će vam ojačati gornji deo tela. Radite sklekove svaki dan i to će vas održati u formi i suzbiće osteoporozu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *