Menopauza

Menopauzom se najčešće smatra period od godinu dana bez menstrualnih krvarenja, tj. izostanak menstrualnog ciklusa u periodu od preko 12 uzastopnih meseci. Period menopauze može trajati i do 10 godina.

Najčešće godine u kojima žene ulaze u menopauzu su između 48 i 55 godina. O pojmu prevremena menopauza govorimo kada žena mlađa od 40 godina uđe u menopauzu. Tek oko 1% ženske populacije iskusi prevremenu ili ranu menopauzu, a uzrok ovome je najčešće neki vid maligniteta jajnika ili materice.

Prema istraživanjima, menopauza se ranije javlja kod osoba koje konzumiraju cigarete, koje su bile u drugom stanju ili žive na visokim nadmorskim visinama.

Hormonske promene koje se povezuju sa menopauzom, uglavnom počinju pre tog poslednjeg menstrualnog ciklusa, u vremenskom rasponu od 3 do 5 godina koji se često naziva pre-menopauza. Tokom ovog prelaznog perioda, pripadnice ženskog pola osećaju početne simptome menopauze iako uredno imaju menstruaciju.

Bilje kod simptoma menopauze

Bilni estrogen (fitoestrogen) poput proteina soje, je popularni lek za valunge, iako je njegova efektivnost ograničena. Fitoestrogeni su prirodni biljni estrogeni (izoflavoni), za koje se smatra da imaju slične efekte kao terapija estrogenom. Sigurnost korišćenja soje kod žena koje imaju istoriju sa karcinomom dojke nije dokazana, iako su studije pokazale da terapija sojom nije više efektivna od samog placeba. Soja dolazi iz semena soje i još se naziva i žuta semenka. Najbolji izvor hrane ove biljke je pržena soja, rovita, sojino mleko, sojino brašno i tofu. Sojin sos ili sojino ulje ne sadrže izoflavone.

Suplementi kalcijuma u menopauzi

Menopauza ne može biti sprečena ni na koji način, ali neke mere mogu biti preduzete kako bi se umanjili faktori rizika od nastanka raznih bolesti.

Preporučljivo je da žene u post-menopauzalnoj fazi života konzumiraju dnevno od 800 do 1000mg (miligrama) kalcijuma i oko 5-10 mikrograma vitamina D. Najpovoljniji način konzumiranja kalcijuma je kroz ishranu. Odgovarajući način ishrane lako može da obezbedi preporučenu dnevnu dozu kalcijuma. Sledeća hrana sadrži kalcijum:

  • čaša mleka (regularnog ili polumasnog) – 300mg
  • čaša soka od narandže koji sadrži kalcijum – 300 mg
  • čaša jogurta (regularnog ili nemasnog) – oko 400mg
  • kockica čedar sira – oko 200mg

Dijetetski suplementi kalcijuma su dobri za žene koje ne mogu koristiti kalcijum kroz ishranu. Kalcijum karbonat je najpovoljniji oblik kalcijuma, ali se može javiti jedna nuspojava, a to je nadutost trbuha. Kalcijum citrat može biti bolje apsorbovan kod žena koje su na lekovima koji blokiraju kiselinu. Svako uputstvo od suplemenata kalcijuma treba biti pažljivo pročitano kako bi se znale prave doze dnevnog unosa.

Virak pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu

Kapi Virka predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organske herbe virka (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae), organskim voćnim destilatom.

Virak ili vrkuta je vrlo lekovita biljka, zahvaljujući kompleksu biljnih sastojaka (tanini, flavonoidi, gorki sastojci, saponini i dr.).

Njeno blagotvorno delovanje najbolje opisuje i njen naziv: gospin plašt, ženski ogrtač, Lady’s Mantle, Frauenmantelkraut i dr.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *