Upala zglobova

Upala zglobova može biti praćena velikim brojem zdravstvenih problema, od kojih su najčešći artritis, giht i lumbalna kičmena stenoza. Sama upala može postati veliki problem ukoliko se javlja u kontinuitetu. Uz upalu mogu se javiti crvenilo, bol, otok i druge neprijatnosti koje mogu uticati na kvalitet vašeg života.

Hranite se zdravo

Unošenjem zdravih i eliminisanjem nezdravih namirnica iz ishrane, dolazi i do smanjenja upale. To znači da biste uglavnom trebali konzumirati zdrave namirnice kao što su voće, povrće, pasulj, integralne žitarice, orašasti plodovi i druge namirnice biljnog porekla kao i vrste ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i nemasne vrste peradi (ćuretina i piletina su najbolje).

Ipak, imajte na umu da svako drugačije reaguje na integralne žitarice i određene vrste voća (kod nekih, pomenute namirnice mogu izazvati upalu). Sve u svemu, trebalo bi da unosite više zdravih namirnica od nezdravih koje sadrže visoke količine šećera i zasićenih masti (brza hrana, obrađene vrste mesa i namirnica) i koje pridonose upali.

Namirnice koje pomažu izbacivanje mokraćne kiseline iz organizma

Određene namirnice mogu pomoći u smanjenju količine mokraćne kiseline u organizmu, čime se sprečava nastajanje ili smanjuje upala. Prirodni izvori vitamina C i folne kiseline vam mogu pomoći u tome. Vitamin C se, pored citrusa, može naći u više vrsta voća i povrća, uključujući kivi, dinju, ljubičasti kupus, brokoli i paprike. S druge strane, folnu kiselinu (koja je vitamin B) možete unositi putem mahunarki, citrusa i povrća zelenih listova. Takođe, unošenje većih količina vode može pomoći u izbacivanju mokraćne kiseline iz organizma.

Omega-3 masne kiseline izrazito su pogodne za zdravlje celog organizma, a istraživanja pokazuju da one pomažu i u borbi protiv upala. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su masne vrste ribe (skuša, tunjevina, rečna pastrmka) i orašasti plodovi (orasi, bademi).

Ograničite unos određenih namirnica

Vaše telo prirodno stvara mokraćnu kiselinu uz pomoć purina koji se nalaze u jetri. Mokraćna kiselina iz organizma se izbacuje putem mokraće, a crevne bakterije razlažu zaostale količine. Međutim, kada se u organizmu nalazi previše mokraćne kiseline, može doći do formiranja kristala soli. Oni se formiraju na zglobovima i usled toga dolazi do upale. Smanjenje unosa purina putem ishrane može sprečiti taj proces. To podrazumeva ograničavanje ili potpuno eliminisanje unosa namirnica kao što su govedina, jagnjetina, svinjetina, alkohol, voćni sokovi i visoko fruktozni kukuruzni sirup.

Vežbanje

Istraživanja pokazuju da redovno vežbanje može smanjiti upale. Istraživači ne razumeju u potpunosti zašto je to tako, ali veruju da je jedan od glavnih razloga to što vežbanjem dolazi do proizvodnje većih količina anti-upalnih proteina, citokina i hemokina. Pored toga, redovna fizička aktivnost pomoći će vam i da kontrolišete telesnu težinu što može biti od pomoći u održavanju količine mokraćne kiseline pod kontrolom.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *