Sačuvajte zdravlje bubrega

Sačuvajte zdravlje bubrega

Kada bubrezi postaju preopterećeni toksinima, može doći do oboljenja bubrega. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti su oni s dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili genetskim predispozicijama za bolesti bubrega. Muškarci obično imaju veći rizik za razvoj hroničnih bubrežnih bolesti nego žene.

Sačuvajte zdravlje bubrega

Kupus

Kupus je bogat fitohemikalijama, koji su odlični u borbi protiv slobodnih radikala, sprečavanju pojave kancera i prevenciji srčanih oboljenja.

Karfiol

Još jedno superpovrće koje pozitivno utiče na rad bubrega. U karfiolu se nalazi dosta vitamina C, kao i vlakana i folne kiseline. Pored toga, karfiol sadrži materije koje pomažu jetri da neutrališe toksine.

Beli luk

Beli luk je odlična namirnica za snižavanje holesterola i smanjenje upalnih procesa. Takođe sadrži antioksidante i supstance koje sprečavaju nastanak trombova.

Crni luk

Još jedan čest sastojak jela koji je veoma zdrav. Crni luk je bogat flavonoidima, naročito kvercetinom. Flavonoidi su prirodne supstance koje sprečavaju gomilanje masnih naslaga u krvnim sudovima. Takođe, kvercetin je jak antioksidant i ima jako dejstvo protiv upala. Luk sadrži malo kalijuma pa je zdrav za bubrege, a pored toga je i bogat hromom, mineralom koji vašem telu pomaže da prerađuje masti, proteine i ugljene hidrate.

Crvena paprika

Ovo povrće ne sadrži mnogo kalijuma, a jelima pruža odličnu aromu, teksturu, kao i dosta vitamina A, C, B6, folne kiseline i vlakana. Takođe, u crvenoj paprici se nalazi likopen, koji deluje preventivno na neke tipove kancera.

Jabuke

Jabuka na dan zaista čini čuda za vaše zdravlje. Bogata vlaknima i materijama koje imaju jako protivupalno dejstvo, jabuka ima sposobnost smanjenja nivoa holesterola, poboljšava varenje, štiti od bolesti srca i smanjuje rizik od nastanka raka.

Riba

Još jedna supernamirnica koja ima brojna blagotvorna svojstva. Odličan je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Ove zdrave masti štite od srčanih oboljenja i kancera. Takođe pomažu smanjenje nivoa lošeg holesterola i povećavaju nivo dobrog holesterola.

Maslinovo ulje

Istraživanja su pokazala da su osobe u zemljama u kojima se u ishrani najviše koristi maslinovo ulje, izložene manjem riziku od kancera i srčanih oboljenja. To je zbog toga što maslinovo ulje sadrži mnogo lekovitih sastojaka: oleinsku kiselinu, antioksidante i polifenole.

Tečnost

Uvek dobro piti dovoljne količine vode, više od uobičajenih šest-osam čaša svakodnevno najverovatnije neće pomoći bubrezima da bolje rade.

Zodeks Čaj

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska i kamena u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *