Dijabetes

Dijabetes je uzrokovan povećanom količinom glukoze u krvi (hiperglikemijom) do koje dolazi zbog nedostatka insulina. Postoje dva tipa ove bolesti: tip 1 (insulin – zavisan) koji se najčešće pojavljuje kod osoba mlađih od 35 godina i tip 2 (insulin – nezavisan) koji se uglavnom pojavljuje kod osoba starijih od 40 godina.

Simptomi dijabetesa

  • Preterani osećaj žeđi i često mokrenje
  • Žudnja za slatkom hranom
  • Promene u telesnoj težini
  • Umor
  • Sporo ozdravljenje od infekcija
  • Problemi s vidom
  • Slab protok krvi (cirkulacija), trnci u rukama i nogama
  • Impotencija

Uzroci dijabetesa

Dijabetes tipa 1 nastaje kad su ćrlije gušterače, koje proizvode insulin, uništene ili oštećene, što dovodi do smanjenja insulina. Najčešće se pojavljuje kod dece i mladih.

Dijabetes tipa 2 najčešće je rezultat iscrpljenosti ćelija gušterače ili nemogućnosti organizma da korisno upotrebljava insulin. Od ovog tipa šećerne bolesti najugroženije su osobe starije od 40 godina kod kojih postoji porodična sklonost obolijevanju od ove bolesti. Kako se pojava gojaznosti stalno povećava i kod mlađih osoba, ovaj tip šećerne bolesti postaje sve češći i kod mlađih osoba.

Prirodna pomoć

  • Primeniti uravnoteženu ishranu.
  • Ograničiti konzumiranje rafinisanih namirnica (beli šećer, brašno, hleb, pirinač) i masnoća
  • U ishranu uklopiti složene ugljenehidrate (hleb sa semenkama, testeninu, pirinčane i zobene mekinje). Složene ugljenehidrate organizam vari sporo, što dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi.
  • Smanjiti telesnu težinu čime će biti omogućeno lakša kontrola bolesti.
  • Redovno vežbati.

Veliki deo hrane koja se unosi mora biti sveža – sveže voće i sveže povrće. Pre svega treba jesti raznovrsne salate jer je sveže povrće nisko kalorično, nemasno i brzo se vari. Voće, ono koje nema velike količine šećera, takođe treba jesti u većoj količini. Međutim, mora se izbegavati grožđe, smokve, urme i slični plodovi koji sadrže puno šećera.

Takođe, važno je da dijabetičari ne jedu premasnu hranu. Lekari preporučuju korišćenje pre svega hladno ceđenog biljnog ulja kao što je maslinovo, a što manju količinu životinjskih masti. Zato treba da jesu i manje masno meso kao pileće, teleće i ribu.

Poželjno je da se sva hrana sprema brzo, kako se termičkom obradom ne bi gubile hranljive materije. Najbolje je kuvati na pari, dinstati, peći u teflonu ili na roštilju. Treba izbegavati pohovanje i posebno prženje.

 

Floradijabet® biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera su prirodno rešenje za kontrolu visokog šećera u krvi kod dijabetičara i osoba koje su na granici, kojima se često javlja visok nivo šećera u krvi.

Floradijabet® biljne kapi za dijabetes i regulaciju šećera u krvi pomažu svima koji imaju povišen šećer da lakše kontrolišu njegov nivo i da smanje upotrebu lekova, kao i da umanje nagle skokove šećera usled stresa ili obilne ishrane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.