Reakcija organizma na stres

Reakcija organizma na stres

Stres predstavlja fiziološki proces kojim naše telo odgovara na pretnju ili opasnost. Problemi vezani za ispunjavanje mnogih vremenskih rokova, zatim finansijski i porodični problemi, nečija smrt, veliki preokreti u životu, finansijski dugovi i slično, izazivaju stres.

Reakcija organizma na stres

Reakcija organizma na neku stresnu pojavu isprogramirana je da bude intezivna, ali kratkotrajna. U nekoj veoma napetoj situaciji, uticaj hormona stresa je generalno pozitivan. Oni utiču na osposobljavanje organizma da se snađe u vanrednim situacijama, kada je potrebno brzo reagovati.

Reakcija osobe na stres je predvidiva i progresivna, i prolazi kroz tri faze. Prva faza je reakcija uzbune. Druga je faza pružanja otpora, kada naš um donosi odluku da li da beži ili da pruži otpor.

Kada su u pitanju drugi izvori stresa, kao što je stres na poslu, finansijske poteškoće, bračni i porodični porblemi i drugi problemi koji nisu kratko i privremeno iskustvo, tada naša reakcija na stres prelazi na nivo iscrpljenosti.

Kada nastupi ova faza, ako se stres i dalje nastavi da deluje izazivajući hronični stres, bolest, pa čak i smrt mogu biti neizbežni.

Povećan nivo hormona u krvi, kao što je kortizol, štiti nas od iznenadnih stresova, međutim pojačan i stalan nivo tog istog hormona prouzrokovan hroničnim stresom može naškoditi organizmu u fizičkom i mentalnom smislu. Povišen nivo kortizola može doprineti: mentalnoj konfuziji, razvoju opsesivno-kompulzivnog poremećaja, anoreksiji, depresiji, paničnoj zabrinutosti, narušenom pamćenju, padu pažnje i koncentracije itd.

Jedno je jasno, konstantan stres ostavlja ozbiljne posledice po imuni sistem. Rađeno je istraživanje koje se bavilo procenom imunog sistema kod radnika koji su promenili radno mesto. Prva grupa je dobrovoljno napustila radno mesto i pronašla nov posao, dok su drugi proglašeni tehnološkim viškom i bili prinuđeni da traže novo radno mesto, što je za njih predstavljalo stres visokog inteziteta. Pokazalo se da je druga grupa bila izložena većem riziku od raka pluća.

Valerijana

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 5 =