Sačuvajte imunitet

Sačuvajte imunitet

Nedostatak gvožđa je glavni uzrok anemije, a to je najčešći prehrambeni deficit koji pogađa 35 odsto žena 40 odsto dece širom sveta.

Sačuvajte imunitet

Da biste sprečili nedostatak gvožđa, jedite hranu kao što su meso, jaja, mahunarke (pasulj, leća i leblebije), tamno lisnato povrće, orašaste plodove i semenke. Izbegavajte da uz obroke pijete kafu i čaj jer sadrže neke elemente koji mogu inhibirati apsorpciju gvožđa iz hrane. Sačekajte dva sata nakon glavnog obroka da bi popili kafu ili čaj. Smanjenje anemije jedna je od komponenti naših napora za iskorenjivanje svih oblika pothranjenosti.

Posebno značajan za očuvanje imuniteta je mikronutrijent cink. Ustanovljeno je da nedovoljan unos cinka hranom može da dovede do slabljenja, kako urođenog tako i stečenog imuniteta.

Cinka najviše ima u mesu, žumancetu i žitaricama. Unos cinka se može povećati kroz unos dijetetskih suplemenata sa cinkom. Dodatno uzimanje cinka dovodi do oporavka i jačanja imuniteta. Nedostatak cinka se češće sreće kod starijih ljudi te je za njih posebno važna nadoknada cinka.

Podjednko važan mikronutrijent za formiranje imunog odgovora i jačanje imuniteta je selen. Selen ima ulogu u jačanju antivirusnog imuniteta, te se dodatni unos selena preporučuje radi zaštite od virusa, posebno virusa gripa. Osim toga, selen je izuzetno jak antioksidans te štiti ćelije od oksidativnog stresa. Selena ima najviše u ribi i morskim plodovima, brokoliju i kupusu, a može se uneti i kroz odgovarajuće suplemente. Takođe, dokazano je da suplementacija selenom povećava imunitet organizma prema kanceru i štiti organizam od malignih oboljenja.

U očuvanju imuniteta važnu ulogu imaju i B vitamini, posebno B6 i B12. Vitamin B6 je najviše zastupljen u žitaricama, mahunarkama i mesu, a najveći izvor vitamina B12 su meso, riba i jaja.

Uloga vitamina C u poboljšanju imuniteta je od davnina poznata. Vitamina C ima najviše u voću (limun, pomoranža, kivi …) i povrću (paprike, kupus …).

Vitamin D je takođe važan za očuvanje imuniteta. Ima ga najviše u ribi i mlečnim proizvodima.

 


Valechin® kapi predstavljaju 100% prirodan proizvod na bazi mešavine ekstrakata biljnih sirovina ehinacee, šipurka, majčine dušice, jagorčevine, poljske nane i odoljena, voćnim destilatom.

Sa 100% pouzdanim poreklom biljnih sirovina biljne kapi VALECHIN predstavljaju najbolji i najdelotvorniji biljni preparat na našem tržištu!!!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *