Priroda protiv stresa

Priroda protiv stresa

Da li ste zabrinuti, uznemireni i pod hroničnim stresom? Na sreću, priroda nam je dala veliki broj lekova koji ne predstavljaju nikakav rizik po vaše zdravlje, pristupačni su i efikasni.

Priroda protiv stresa

Ako ste uzrujani, probajte popiti šoljicu čaja od kamilice. Ona sadrži jedinjenja koji deluju kao lekovi za smirenje, ali bez nuspojava.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži amino kiselinu L-teanin, za koju je dokazano da podstiče dobro raspoloženje, osećaj budnosti i smanjuje nivo hormona stresa u telu (kortizola).

Hmelj

Da, to je jedan od važnijih sastojaka piva, ali njegove prednosti nećete dobiti putem konzumiranja piva, već putem eteričnih ulja ili čajeva.

Matičnjak

U srednjem veku se koristio za smanjenje stresa i teskobe, i za bolji kvalitet sna. U jednom istraživanju se ustanovilo da 600 mg matičnjaka smanjuje nivo stresa i podstiče osećaj opuštenosti.

Lavanda

Ova biljka ugodnog mirisa i ukusa ima protivupalno delovanje. U jednom istraživanju se pokazalo da su pacijenti znatno manje uznemireni ako su okruženi mirisom lavande.

Valerijana

Neke biljke smanjuju nivo stresa bez da podstiču osećaj spavanja, ali neke imaju delovanje sedativa. Valerijana pripada drugoj skupini. Sadrži jedinjenja koji se koriste za poboljšanje kvaliteta sna i kao lek za probleme s nesanicom.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni proizvod na bazi ekstrakta korena valerijane (Valerianae radix), voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *