Razlozi koji dovode do proširenih vena

Razlozi koji dovode do proširenih vena

Proširene vene se javljaju češće kod ljudi koji od detinjstva imaju ravne tabane, kod onih koji pate od lošeg varenja i zatvora, kod gojaznih i čak kod trudnica. Dugo stajanje ili sedenje, podizanje i nošenje teških predmeta, obuća sa visokim potpeticama — dodatni su razlozi koji dovode do proširenih vena.

Loše navike u ishrani

Nedovoljno svežih namirnica i previše masti i ugljenih hidrata učiniće mnogo štete vašem organizmu.

Ne samo da su šanse da dobijete povišen holesterol, dijabetes ili arteriosklerozu povećavaju, već ni vaše vene nisu pošteđene ove pošasti. Ovakav način ishrane i preterivanje sa hranom dovode do povećane telesne težine, a to je samo dodatni teret i dodatni pritisak za vaše vene na nogama. Dodajte tome i previše začinjenu hranu i vaše telo će zadržavati vodu, a to oticanje dodatno će pogoršati simptome proširenih vena.

Sedenje

Možda ste čuli priče da sedenje sa prekrštenim nogama izaziva proširene vene. To nije dokazano i nije sasvim tačno. Zapravo, istina je sledeća.

Previše stajanja svakako potpomaže da gravitacija učini svoje i vuče krv na dole. Ovo postaje teret za vaše vene tokom vremena i one počnu da gube ritam u toj bici sa silom gravitacije. Krv se sve više zadržava u njima i one se šire ne bi li se prilagodile većem obimu krvi u njima.

Kontraceptivne pilule

Da li ste znali da uzrok proširenih vena na nogama možda kontracepcija koju koristite? Tablete za kontrolu rađanja su povezane sa dubokom venskom trombozom, odnosno stvaranjem ugrušaka i zgrušnjavanja krvi , što dovodi do njenog sporijeg kretanja i do prošrenja vena . Ove pilule sadrže estrogen i progesteron koji utiču na opuštanje venskih zidova.

Prekomerno izlaganje toploti

Sigurno već znate da se mnoge stvari na toploti šire. Isto je i sa krvnim sudovima. Ukoliko se previše izlažete toploti, bilo da je to vreme provedeno u toploj vodi, solarijumu, suncu ili u sauni, povećavate šanse da dobijete proširene vene na nogama.

Prirodni lekovi

Protiv proširenih vena pomažu i neke biljke: divlji kesten, borovnica, crvena vinova loza, veprina i gingko biloba. Ima podataka da sastojci tog bilja jačaju stanice krvnih sudova i kapilara.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *