Orašasti plodovi snižavaju loš holesterol

Orašasti plodovi snižavaju loš holesterol

Osobe koje svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk. Iako se ne može govoriti o značajnom gubitku težine i smanjivanju obima struka, rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne debljaju, a odlični su i za zdravlje krvotoka.

Dobri za srce

Bademi, lešnici, kikiriki, brazilski orasi, domaći orasi i cashew orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. To je zato što orašasti plodovi mogu smanjiti LDL holesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, kao i vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi su bogati i argininom, aminokiselinom koja pomaže da vene budu opuštene.

Smanjuju stres

Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce u vreme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima B grupe i magnezijumom, sačuvaćete imunitet.

Protiv raka pluća

Prehrana bogata pistaćima može donekle štititi od razvoja raka pluća. Naučnici misle da ključnu ulogu igra gamma-tokoferol, tip vitamina E.

Snižavaju loš holesterol

Svakodnevna konzumacija šoljice orašastih plodova snižava loš LDL holesterol za 7,4 posto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto.

Protiv raka prostate

Brazilski orasi su puni selena i mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate. Naime, muškarci koji su imali visoke nivoe selena u krvi imali su 60 posto manje šanse za dobijanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.

Zdravlje mozga

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima grupe B.

Jačaju muško reproduktivno zdravlje

Dve šake oraha na dan poboljšavaju kvalitet sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju.

 

Floralip® biljne kapi za holesterol i trigleciride smanjuju holesterol, a pored toga smanjuju šećer i regulišu i rad enzima jetre, stimulišu žuč, pomažu kod revitalizacije jetre u slučaju ciroze, potpomaže rad pankreasa i žuči, smanjuju apetit, služe kao prirodni lek za ciste u jetri jer ih smanjuju.

Floralip® bljne kapi za jetru, holesterol i trigleciride je tradicionalna receptura poznatih lekovitih biljaka, koja je naučno potvrđena da blagotvorno deluje na stomak, creva, izlučivanje vode, masnu jetru, pankreas i čišćenje krvi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *