Prevencija i lečenje hemoroida

Prevencija i lečenje hemoroida

Nepravilna ishrana dovodi do hroničnog zatvora koji direktno uzrokuje pojavu hemoroida. Povećan pritisak na rektalne vene stvara i prekomerna telesna težina, ali i plod u stanju trudnoće. Na nastanak hemoroida utiču i hormonske promene, starenje organizma, dugo sedenje ili stajanje, nedostatak fizičkih aktivnosti.

Svakodnevno održavanje pravilne higijene je takođe veoma važno, i preporučuje se tuširanje toplom vodom u problematičnom području. Ipak, ne koristite sapun, jer može da dovede do pogoršanja stanja. Takođe, izbegavajte korišćenje suvog ili grubog toaletnog papira prilikom brisanja. Hladne obloge takođe mogu smanjiti oticanje hemoroida i prateće teškoće koje se javljaju.

Naravno, uravnotežena ishrana, koja se bazira na unosu zdravih namirnica, pomoći će vam da povratite narušenu ravnotežu, koja se odražava i na vaš probavni sistem. Preporučuje se unošenje povrća, voća i namirnica sa celim zrnevljem, koje su bogate celulozom, a kafa, gazirani sokovi, masna i ljuta jela su nešto što treba izbegavati.

Voda je jednako važna kao i hrana za povlačenje hemoroida. Ukoliko dnevno unosite bar dve litre vode, znatno lakše ćete variti, defekacija neće biti bolna, a samim tim nećete imati ni problema sa šuljevima. Sa druge strane, alkohol može biti okidač za nastajanje hemoroida, ono remeti varenje i čini stolicu prolivastom. Zato, ako imate hemoroide toplo vam preporučujemo da umesto alkohola sledeći put u kafiću naručite limunadu.

Fizička aktivnost je nezaobilazna ako generalno želite da budete zdravi. Dugo sedenje svakako pogoršava stanje sa hemoroidima. Zato ako nemate vremena da idete u teretanu, bar se potrudite da pešačite što više možete, bar 10 kilometara dnevno. Konstantno sedenje pravi pritisak na hemoroide i zato ono negativno utiče na njih, kretanje bilo kakve vrste taj pritisak smanjuje i utiče da se šuljevi brže povuku.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *