Hemoroidi – uzrok nastanka i lečenje

Hemoroidi - uzrok nastanka i lečenje

Hemoroidi, šuljevi ili „zlatna žila“ su proširene vene na kraju debelog creva, u području analnog otvora. Zbog slabe cirkulacije krvi, površinske vene na kraju debelog creva napune se krvlju i prošire, a na proširenim venama javljaju se manji ili veći čvorići plavkastocrvene boje. Hemoroidi su baš ti čvorići, tj. proširenja na venama debelog creva. Uzrokom njihova nastanka smatra se slaba cirkulacija krvi, ali i nasledna sklonost ka stvaranju čvorića na venama debelog creva.

Upala hemoroida, tj. hemoroidnih čvorića, uzrokuje slabu cirkulaciju i zastoj krvi u venama debelog creva. Zbog zastoja krvi, u čvorićima dolazi do njenog taloženja i zgrušavanja. Čvorići tada nateknu, postaju tamnoplave boje i veoma bolni, a koža iznad njih je sve tanja i osetljivija. Često dolazi do pucanja proširenjem oslabljenih hemoroidnih čvorića i do krvarenja. Osim infekcije, česta krvarenja mogu da izazovu i anemiju, dok vrlo jako krvarenje može biti opasno po život, pa zahteva hitan lekarski tretman. Iako analno krvarenje najčešće izazivaju unutrašnji hemoroidi, ono može biti i znak nekih drugih bolesti. Zbog toga se treba odmah obratiti lekaru, da bi se utvrdio tačan uzrok krvarenja.

Lekovito bilje za lečenje hemoroida

Neven (Calendula officinalis)

Latice nevena smiruju upalu vena i čvorići brzo nestaju.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum)

Cvetovi, listovi i semenke divljeg kestena smiruju upalu hemoroida, smanjuju bolove i podstiču izlučivanje vode iz nateklih čvorića. Potapanjem 30 g svežih cvetova, listova ili semenki divljeg kestena u 0,5 dl rakije ili 70-postotnog alkohola možemo pripremiti tinkturu od divljeg kestena, a zatim 1 kašiku tinkture umešati u mast za lečenje hemoroida.

Orah (Juglans regia)

Listovi oraha smanjuju upalu, peckanje i svrab hemoroidnih čvorića.

Brest (Ulmus vrste)

Glatka kora s mladih grana bresta smiruje upalu, ublažava bolove i zaustavlja krvarenje hemoroida.

Kamilica

Cvetovi kamilice dezinfikuju, smiruju upalu hemoroida i vrlo brzo ublažavaju bolove.

Kantarion

Cvetovi kantariona podstiču cirkulaciju krvi i pomažu kod upale i proširenja na venama.

Gavez

Rizom gaveza sadrži alantoin koji podstiče cirkulaciju krvi i “čišćenje” hemoroidnih čvorića.

Hamamelis (Hamamelis virginiana)

Hamamelis raste na atlantskim obalama Severne Amerike, na crnomorskoj obali Kavkaza i u istočnoj Aziji. Kod nas se sadi u baštama i parkovima i uzgaja kao ukrasno drvo ili grm. U jesen, kada hamamelis cveta mirisnim nitastim žutim cvetovima, skupljenim u guste grozdaste cvasti, sakupljaju se listovi. Listovi hamamelisa sadrže tanine flavonoide, a od davnina imaju spoljašnju primenu u lečenju lakših povreda kože, upala kože i sluzokože, kao i upale, krvarenja i bolova zbog hemoroida. Osušeni listovi hamamelisa najčešće se koriste kao kupka.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.