Hormonske migrene

Hormonske migrene

Između 50% i 60% žena sa migrenom ukazalo je na povezanost migrene i menstruacije. Rizik od javljanja migrene bez aure povećan je tokom petodnevnog perimenstrualnog perioda, koji počinje 2 dana pre menstrualnog krvarenja i nastavlja se tokom prva 3 dana menstruacije. U poređenju sa ostalim danima menstrualnog ciklusa, verovatnoća da će žena imati migrenu u toku 2 dana pre početka krvarenja je 70%. Rizik od javljanja migrene je više nego duplo veći prvog dana menstruacije i tokom naredna dva dana.

Glavobolje kod žena, konkretno migrenske glavobolje, su usko povezane i moguće provocirane nivoom ženskog hormona, estrogena, za vreme menstruacije. Premenstrualne migrene se obično pojavljuju za vreme ili nakon pada ženskog hormona estrogena i progestrogena.

Migrene se značajno ređe javljaju ili su odsutne za vreme trudnoće – ovo se posebno odnosi na žene koje su prethodno patile od (pre)menstrualnih glavobolja. Moguća je pojava glavobolje za vreme prvog trimestra, ali nakon toga manje su šanse za pojavu glavobolje.

Hormonske migrene

Pilule koje se koriste protiv neželjene trudnoće, kao i terapije koje podrazumevaju dodatak hormona za vreme menopauze mogu da prouzrokuju migrene kod nekih žena.

Godine 1966. naučnici su ustanovili da migrene imaju tendenciju pogoršanja kod žena koje koriste lekove za kontracepciju, posebno kada je reč o lekovima sa povećanom dozom estrogena. Lekovi sa manjom koncentracijom estrogena i oni sa progestrogenom mogu da stvaraju manje neželjenih dejstava.

Najbolja vrsta prevencije je kvalitetan i zdrav san, zdrava ishrana bogata vitaminima i mineralima i dobra hidratacija organizma, što znači da dnevno morate uneti bar 2 litra vode u svoj organizam, kako biste se okrepili.

Migresan ® kapsule imaju povoljno delovanje u profilaksi migrene i ublažavanju raznih vrsta bolova. Redovna upotreba preparata dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava: jačine i dužine napada, muke, povraćanja itd.

Kako je kliničkim studijama potvrđeno antiinflamatorno, analgetično i spazmolitično delovanje ekstrakta povratića, Migresan ® kapsule se osim u profilaksi migrene, preporučuju i kod prehlada, inflamacija, reumatoidnog artritisa, psorijaze, zubobolje, menstrualnih bolova i astme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *