Najčešći simptomi menopauze

početak menopauze

Ono što ukazuje na sam početak menopauze je neredovna menstruacija, koja u početku može da se javlja i češće nego obično, a zatim će pauze između dve menstruacije biti sve veća.

Najčešći simptomi menopauze

  • vazomotorne tegobe – talasi vrućine, noćna znojenja,
  • umor i fizička slabost,
  • pojava gojaznosti,
  • urogenitalne smetnje,
  • lupanje srca, vrtoglavica,
  • promene u ukusu i mirisu,
  • teskoba i napadi panike.

Usled smanjenja produkcije estrogena dolazi do gubitka kolagena, pa tako kod žena u menopauzi dolazi do stanjivanja kože i kose, pojave bolova u zglobovima i mišićima, ali daleko ozbiljnija posledica je pojava osteoporoze, odnosno smanjene gustine kostiju, koja povećava rizik od nastanka preloma čak i pri bezazlenim udarcima i padovima. Osteoporoza se naziva „tihom bolešću“ jer nema simptoma dok ne nastupe prelomi, nekad usled pada, ali nekad i bez vidljivog razloga. Smanjenje količine estrogena u organizmu će dovesti i do smanjenog lučenja serotonina, hormona koji ima značajan uticaj na raspoloženje, pa se iz tog razloga tokom menopauze mogu javiti napadi panike i depresija. Menjaju se i delovi mokraćnog trakta, pa se javlja čitav niz tegoba poput urinarne inkontinencije, učestalog, hitnog i bolnog mokrenja.

Kako se izboriti sa menopauzom

Veoma je važan životni stil za očuvanje zdravlja u ovom periodu i podrazumeva unošenje belačevina, više iz belog mesa, ribe, raznovrsnost upotrebe povrća i voća u ishrani, kao i smanjivanje unosa ugljenih hidrata i masnoća. Veoma je važno uvođenje blage fizičke aktivnosti (šetnja, joga, plivanje).

Preporučujemo smanjenje u konzumiranju kafe, alkohola i cigareta. Unošenje aktivnog oblika vitamina D svaki dan, magnezijuma i kalcijuma (mleko, sir, mlečni proizvodi), uz umerenu aktivnost na otvorenom s obzirom na to da izloženost suncu podstiče proizvodnju vitamina D koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum iz hrane pa tako doprinosi očuvanju gustine kostiju i zdravim zubima.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty + one =