Simptomi menopauze

Simptomi menopauze

Menopauza je kraj menstrualnog ciklusa žene, događa se obično u 40-im ili 50-im. Menopauza se ne može dogoditi preko noći, ona se odvija u tri faze: Perimenopauza je prva faza menopauze tada mjesečni ciklus postaje neredovan. Menopauza – javljaju se simptomi kao što su suvoća intimnog područja kao i probleme sa spavanjem. Postmenopauza – nakon godinu dana bez menstruacije, tada zvanično nastupa period menopauze.

Simptomi menopauze

  • neredovne menstruacije
  • talasi vrućine
  • noćno znojenje
  • povećanje težine i usporen metabolizam
  • suvoća intimnog područja
  • problemi sa spavanjem
  • gubitak punoće dojki
  • promene raspoloženja
  • suva koža

Jedan od naučestalijih sintoma menopauze jesu talasi vrućine. U koliko nagla vrućina dođe u toku noći nakon toga teško možete zaspati. Ali danju ukoliko dođu navale toplote tada postaje još gore jer se još uz to javljaju i pečati na licu i po vratu ili grudima.

Ukoliko želite da smanjite ove simptome menopauze koji se pojavljuju, počnite da brinete o svom zdravlju više posebno u dobu nakon 40 godine. Najpre se počnite hraniti zdravije, svakodnevno odvojite vremena za fizičku aktivnost, ostavite pušenje, odmarajte više, potrudite se da imate što kvaliteniji san. Ginekologa obavezno posećujte bar jednom godišnje, ali kada tegobe krenu obavezo se posavetujte sa svojim lekarom.

Menopauzu dočekajte spremno

Danas imam 55 godina i sretća sam i zadovoljna žena. Sve tegobe su nestale, pa danas mogu da obavljam bez poteškoća posao koji volim, sretna sam što sam postala zdrava i pozitivna ličnost. Stoga uzmite moj primer i nešto naučite, ne dozvolite da vas menopauza iznenadi, posebno danas kada ima mnoštvo načina koje vam mogu pomoći u uklanjanju neželjenih simptoma, stoga delujte i sačuvajte mladalački izgled!- poručuje Ana.

Istraživanja pokazuju da se rak dojke najčešće javlja nakon menopauze. Istraživanja su pokazala da žene koje su smršale nakon menopauze imaju za 12 posto manji rizik da obole od raka dojke. Žene koje redukuju ishranu posvete se gubljenju kilograma u postmenopauzi imaju više šanse da ne dobiju ovu bolest.

U postmenopauzi masno tkivo kod žene postaje glavni izvor estrogena, prekomerni višak stvara hormonski disbalans samim tim pridonosi stvaranju raka. Preporučuje se ženama da budu fizički aktivne, izbace nezdrave navike, poput alkohola i duvana, i da smanje stres.

Virak pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu

Kapi Virka predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organske herbe virka (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae), organskim voćnim destilatom.

Virak ili vrkuta je vrlo lekovita biljka, zahvaljujući kompleksu biljnih sastojaka (tanini, flavonoidi, gorki sastojci, saponini i dr.).

Njeno blagotvorno delovanje najbolje opisuje i njen naziv: gospin plašt, ženski ogrtač, Lady’s Mantle, Frauenmantelkraut i dr.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *