Mere prevencije kod proširenih vena

Mere prevencije kod proširenih vena

Proširene vene su estetski i zdravstveni problem. Često su nasledne, ali postoje i drugi faktori rizika. Takođe su posledica loše cirkulacije, a najčešće nastaju kod venskih zalizaka, i to zbog slabih i neelastičnih venskih zidova i povišenog krvnog pritiska u venama.

Mere prevencije kod proširenih vena

Stil života može i te kako uticati na razvoj i tok bolesti; važno je, koliko je moguće, izbegavati dugotrajno stajanje na istom mestu ili sedenje. Poželjno je i svakodnevno umereno vežbanje (hodanje, vožnja bicikla, lagano trčanje), ali i smanjenje prekomerne težine.

Kupke za noge

Ako vam zdravstveno stanje to dopušta, svako veče pre spavanja noge pola sata naizmenično tuširajte toplom i hladnom vodom, što je idealan i prirodno efektan način za poboljšanje napetosti kože. Taj je postupak izvrstan i za pospešivanje cirkulacije u celom telu. Osim tuširanja, noge možete namakati i u lavoru sa toplom i hladnom vodom.

Samomasaža

Počnite masažom nogu od kolena do prepona razgibavajući mišiće. Jagodicama prstiju nežno izmasirajte kolena, a zatim nekoliko puta šakama pritisnite tačke ispod kolena i kružnim pokretima dobro izmasirajte to područje. Lezite na leđa, a noge savijte u kolenima. Nežnim kretanjima uz vrlo blagi pritisak izmasirajte unutrašnju i spoljnu stranu potkolenice, a zatim protresite i opustite mišiće. Nakon toga razgibajte svaki nožni prst posebno. Kružnim pokretima masirajte tabane i pete pa energičnim pokretima istrljajte stopalo i skočni zglob. Masažom ćete pomoći uspostaviti normalnu cirkulaciju u rukama i nogama.

Kreme i gelovi

Klasična terapija u lečenju proširenih vena jeste primena krema, gelova i masti. Uz to se uvek preporučuje odmor pri kojem noge obavezno treba držati na visini.

Vendoksin® gel

Vendoksin® gel je prirodni biljni preparat na bazi organski sertifikovanih biljnih ekstrakata kestena, hajdučke trave, ždraljike, zdravca i nevena, za negu kože kod proširenih vena i ispucalih kapilara, umornih i otečenih nogu, napetosti u mišićima i modrica.

Zahvaljujući prisustvu mentola i dejstvu hlađenja, Vendoksin® gel daje trenutno olakšanje i osećaj lakoće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *