Lekovitost kestena

Lekovitost kestena

Zahvaljujući obilju vlakana, kesten je prirodni laksativ, a budući da je bogat kalijumom, a siromašan natrijumom, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim bolestima.

Za proširene i natečene vene

Proširenim i natečenim venama pomaže mast koja se priprema od 20 grama ekstrakta divljeg kestena pomešanog sa 60 grama lanolina. Premazana mesta treba pokriti zavojem.

Ublažavanje reumatskih tegoba

Kod reumatskih tegoba plod divljeg kestena kuva se tako dugo dok se ne ugusti. Tako ugušćen dodaje se toploj kupki uz mešanje dok se ne zapeni. U tako pripremljenoj kupki umaču se ili oblažu delovi tela.

Oporavljanje jetre

Sirovi mleveni pitomi kesten pomeša se sa medom. Na 1 kg meda stavi se 25 dkg brašna od pitomog kestena, dobro se pomeša i ostavi dva dana. Troši se dva puta čajna kašičica dnevno. Tako se troši najmanje dva meseca, a nakon toga uzimati po jednu čajnu kašičicu dnevno. Nakon određenog vremena, moguće je oporavljanje jetre.

Za jačanje krvotoka

Za jačanje krvotoka, postoji jedan veoma zanimljiv, ali nadasve koristan savet. Naime, veoma je dobro jednostavno uzeti drvo kestena, tj. štap ili nešto slično, pa sa vremena na vreme, trljati između ruku dok se na zagreje.

Ekstrakt protiv hemoroida

Ekstrakt od kestena dobijemo ako 12 – 15 sveže ubranih i sitno naribanih kestena zajedno s njihovom smeđom korom, sipamo polako u 2,5 dl kipućeg konjaka, a kada se ohladi, procedimo i profiltriramo. Ekstrakt se pije 3 puta na dan, po 15 – 20 kapi u vodi. U slučaju akutnih bolova od hemoroida i 6 puta dnevno po 40 kapi.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *