Lek protiv nervoze, napetosti i anksioznosti

Lek protiv nervoze, napetosti i anksioznosti

Valerijana se zove još i macina trava. Muškarci i psi ne vole njen miris, dok ga žene (baš kao mačke) vole. Neobični miris valerijane potiče od etarskog ulja koje sadrži monoterpene (uglavnom borneol) i seskviterpene. Ispitivanjem ovih supstanci došlo se do zaključka da kada su uzeta pojedinačno imaju deleko manji efekat nego kada se uzmu u kombinaciji u kojoj se nalaze u biljci. Dakle, uvek je bolje upotrebiti čaj ili tinkturu valerijane. Čaj i tinktura se prave od rizoma i korenja valerijane koje je najbolje koristiti sveže ili veoma pažljivo osušene na promajnom mestu.

Lek protiv nervoze, napetosti i anksioznosti

Tinktura valerijane pomaže kod poremećaja sna, mada treba reći da je potrebno određeno vreme da se njen efekat primeti (poboljšanje nastaje obično nakon nedelju dana). Tinktura valerijane dobar je lek protiv nervoze, napetosti i anksioznosti kada se kombinuje sa matičnjakom i kantarionom. Ako se odlučite da napravite čaj za miran san od valerijane, dobro je da je pomešate sa šišaricama hmelja i mirođijom. Valerijana ne izaziva naviku ni kada se upotrebljava duže vreme. Neželjene pojave su veoma retke pa valerijana spada u red bezbednih biljaka. Ipak, ne preporučuje se deci mlađoj od 5 godina, trudnicama i dojiljama.

Pored blagotvornog delovanja na nervni sistem valerijana odlično odgovara i osobama sa srčanim smetnjama, posebno onima koji pate od angine pektoris. Za sve koji imaju taj problem preporučuje se mešavina valerijana, angelike, morača i gloga. Odoljen su kao lek za srce koristili još Rimljani. Ova biljka može se pronaći u biljnim mešavinama za snižavanje krvnog pritiska, povećavanje protoka krvi do srca i poboljšavanje sposobnosti srca da pumpa krv.

Valerijana se upotrebljava i i kao biljni lek za PMS, bolne i neredovne mesnstruacije, posebno ako je stres bio jedan od razloga za izostanak ciklusa. Valerijana se upotrebljava i kod poremećaja u ishrani psihofizičkog porekla: anoreksije i bulimuije, naravno kao dodatna terapija.

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − two =