Konopljika za PMS i menopauzu

Konopljika za PMS i menopauzu

Konopljika se u alternativnoj medicini koristi kao zamena za sintetičke hormone u slučaju hormonskih poremećaja koji se ispoljavaju kroz pms i menopauzu.

Konopljika ima latinski naziv Vitex agnus castus. Još je zovu drvo čednosti, monahov biber i viteks. Konopljika je poreklom iz Mediterana. U medicinske svrhe koriste se plodovi bobice, a listovi imaju slično dejstvo, samo nešto blaže.

Dejstvo konopljike

Klinička ispitivanja su potvrdila da medikamenti proizvedeni od ekstrakta ove biljke, deluju korisno kod pms-a i bola u grudima (ciklične mastalgije). Smatra se da neki sastojci iz konopljike deluju na hipofizu, što se povoljno odražava na hormonski balans. Interesantno je da će manje doze uticati na blago povećanje nivoa prolaktina, a veće doze na smanjenje prolaktina.

Postoje podaci da su konopljiku nekad koristili monasi da bi smanjili libido. Nekad se koristila i za bolju laktaciju, odnosno povećanje mlečnosti, ali danas ne. Potencijalno ova biljka može da se upotrebi kao repelent protiv insekata. Upotrebljava se u suplementima za bodibildere, kao sporedni sastojak, jer ima uticaj na nivo testosterona.

Kako se koristi konopljika

Pije se za PMS, cikličnu mastalgiju, hiperprolaktinemiju, lutealna faza (druga faza menstrualnog ciklusa kada dolazi do smanjenja nivoa progesterona). Inače konopljika uspostavlja ravnotežu između nivoa progesterona i estrogena. Redovna upotreba u toku više meseci će dovesti do uspostavljanja ravnoteže hormona i ublažavanja simtoma PMS. Konopljika će rešiti mnoge ginekološke probleme. Može imati pozitivan uticaj i kod policističnih jajnika, zatim u menopauzi. Neka istraživanja su potvrdila efekat konopljike u slučaju migrene, oticanja dojki, nadimanja, promene raspoloženja, depresivnosti, akni i ostalih poremećaja koji prate PMS, menopauzu i ginekološke probleme. Pozitivan efekat ima na polodnost. Da bi se ispoljilo očekivano dejstvo potrebno je konopljiku koristiti više meseci.

Konopljika se ne uzima u trudnoći da ne bi došlo do komplikacija. Ne treba je koristiti zajedno sa pilulama za kontracepciju.

Tinktura od konopljike

Sakupiti pola tegle bobica konopljike, pa preko toga naliti do vrha domaću rakiju. Zatvoriti i ostaviti da odstoji 1 mesec. Svakodnevno samo dobro promućkajte. Nakon mesec dana procedite i tinktura je spremna za upotrebu. Uzimati 3 puta na dan, po 10 kapi tinkture u čaši vode.

Čaj od konopljike

Jednu kašiku listova konopljike preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti 15 minuta poklopljeno, a onda procediti i piti nezaslađeno. Mogu se uzimati 3 šolje čaja na dan.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 + 12 =