Pesak i kamen u bubregu – simptomi i izbacivanje

Pesak i kamen u bubregu

Kod nas voda ima dosta kamenca, pa se on može taložiti i u organizmu. Previše soli, belančevina životinjskog porekla i kalcijuma predstavljaju rizik. Upotreba dodataka ishrani sa kalcijumom, kod mnogih izaziva ovaj negativan efekat. Može biti da kod nekog postoje i genetske predispozicije. Pravo olakšanje predstavlja izbacivanje kamena iz bubrega.

Pesak i kamen u bubregu – simptomi i izbacivanje

Kamen u bubregu može da postoji, ali pošto se ne kreće, nema nikakvih simptoma. Međutim, pokretanje kamena u bubregu zna da bude izuzetno bolno. Ovo stanje je poznato kao bubrežni napad. To može biti jedan od najjačih bolova što zadesi čoveka. Približno kao bol u uvu, koji isto može biti strašan. Nastanak kamena ili peska u bubregu predstavlja jedan od najčešćih problema urološke prirode. Veruje se da 15% ljudi u nekoj životnoj dobi, se susretnu sa ovakvim problemom. Znatno češće je to slučaj kod muškaraca nego kod žena. Osim bolova koji mogu uslediti, ovi kamenčići znaju izazvati opstrukciju normalnog protoka urina. Nije isključena pojava krvi u mokraći. Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima i bešici nekad onemogućava normalno mokrenje, a to je onda pogodno tle za razvoj bakterijskih infekcija.

Ako je manji kamen on izađe sam prilikom mokrenja, ali ako je veći teško će izaći. Možda će biti neophodno razbijanje kamena. Veličina kamena može se utvrditi dijagnostičkim metodama, kao što je ultrazvuk i drugim. Nekad je neophodna hospitalizacija. Ako ste kod kuće savetuje se uzimanje više tečnosti i po potrebi lek protiv bola. Nisu loši neki čajevi koji deluju kao diuretici. Sa njima će se lakše izbaciti kamen, a ujedno su dobra preventiva da se ne dobije neka urinarna infekcija. Čaj od peršuna je dobar za izbacivanje kamena i peska iz bubrega. Kad se izbaci kamen čuje se taj zvuk u wc šolji. Kamen se može sačuvati i odneti na analizu, da bi se utvrdio sastav.

Kako sprečiti pojavu kamena ili peska u bubregu

Da bi se smanjio rizik za nastanak kamena u bubregu potrebno je:
– da pijemo minimalno 2 l flaširane vode na dan i to različitih proizvođača, jer je drugačiji mineralni sastav
– uravnotežena i raznovrsna ishrana sa manje soli
– izbegavanje namirnica sa visokom koncentracijom oksalata
– ne koristiti suplemente kalcijuma na svoju ruku

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *