Lečenje hemoroida

Lečenje hemoroida

Danas se najčešće za lečenje hemoroida koristi mast, krema ili čaj za hemoroide. Kada se jave hemoroidi simptomi su sasvim upadljivi, istina kod nekog manje ili više izraženi. Peckanje nakon velike nužde, svrab, bol, pa i krvarenje nisu ništa neobično.

Hemoroidi nastaju kada vene u anusu i oko, postanu otečene i upaljene. Ne treba isključiti genetski faktor, ali hemoroidi mogu nastati i zbog preteranog sedenja, koje je ustvari potpuno neprirodan položaj za čoveka i manjka kretanja i uopše fizičke aktivnosti.

Način ishrane može biti vrlo bitan faktor. Zatvor i ishrana siromašna vlaknima, nose potencijalni rizik. Hemoroidi u trudnoći ili posle trudnoće nisu ništa neobično i pojave se kod mnogih žena, samo je pitanje da li će se posle izvesnog vremena povući ili će nadalje stvarati probleme. Još ih zovu šuljevi.

Postoje unutrašni i spoljni hemoroidi. Unutrašnji hemoroidi se razvijaju unutar rektuma, a spoljni se nalaze ispod kože oko anusa.

Lečenje hemoroida

Ima onih koji koriste kreme za lice za tretiranje hemoroida, pa kažu da im pomaže. I stvarno to ne mora biti loša ideja, ali zavisi od toga šta je u toj kremi. Na primer, ako krema sadrži badem ili bademovo ulje, onda je ona itekako pogodna za hemoroide. Bademovo ulje ima svojstvo da smiruje upaljenu kožu. Slično je i sa kantarionovim uljem, koje se smatra jednim od najboljih ulja za hemoroide.
Za sopstvenu kremu za hemoroide vam je potrebno 100 ml bademovog ulja, 100 ml kantarionovog ulja i 4-5 kašika rendanog pčelinjeg voska. Otopite vosak i dodajte ulje. Ostavite da se sve ohladi i stegne. Kremu za hemoroide nanositi pre spavanja i nakon svakog pražnjenja creva.

Čaj za hemoroide

Čaj za hemoroide se pravi kao mešavina više biljaka. Potrebno je pomešati u otprilike podjednakoj količini hajdučku travu, list kupine, rizom pirevine, koru krušine, cvet kamilice, rusomaču, seme lana i matičnjak.
Supena kašika ovakve čajne mešavine se prelije sa 2 dl vode, a posudu onda zagrevati do ključanja. Sve ostaviti da stoji oko 1 h, da se prohladi, a potom procediti. Pije se 2 puta na dan po jedna šolja, posle obroka.

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *