Išijas – lečenje prirodnim putem

Išijas – lečenje prirodnim putem

Išijas je posledica savremenog načina života, sve manje kretanja, sve više sedalnog načina života, na poslu, u automobilu, uz kompjuter.

Fizička aktivnost je svedena na minimum, dok se povećava telesna težina, a smanjuje unos vode. Ako se ne unosi dovoljno vode, diskus postaje krut i sklon lakim povredama. Bol se obično javlja u jutarnjim časovima, jak je i izenadan, spušta se niz kuk, duž leve ili desne noge, čak i do malog prsta na nozi.

Najčešći uzroci išijasa

 • Stenoza spinalnog kanala (suženje kanala u donjem delu kičme)
 • Degenerativna bolest intervertebralnog diska (oštećenje diska, jastučića koji se nalazi između dva pršljena i obezbeđuje savitljivost kičme)
 • Spindilolisteza (stanje kad su jedan pršljen „sklizi“ preko drugog)
 • Trudnoća (zbog poremećaja statike i povećanog elasticiteta vezivnog tkiva)

Stanja koja dodatno pogoršavaju išijas i izazivaju jače bolove jesu gojaznost, predugo sedenje, neredovna fizička aktivnost, nošenje štikli kao, naglo hlađenje lumbalnog dela leđa, posle pregrejanosti kao i spavanje na premekanom madracu.

Išijas – lečenje prirodnim putem

 • Da biste ublažili bol kod išijasa, koristite se peškirom koji je umočen u toplu vodu i zatim isceđen. Vrući peškir potrebno je držati dve minute, a zatim ga zameniti peškirom koji je umočen u hladnu vodu. Hladni peškir držite jedan minut. Činite to najmanje 15 minuta naizmenično. Ovaj tretman će vam pomoći u prokrvljavanju zahvaćenog područja i kod istegnutih ili spastičnih mišića. Ponovite ovo nekoliko puta dnevno.
 • Ne nosite teške torbe samo na jednom ramenu ili na jednoj strani tela. Izbegavajte da nosite teške terete koji će vas „povući“ samo na jednu stranu, pokušajte da rasporedite težinu na obe ruke ili podjednako na obe strane tela.
 • Prilikom podizanja predmeta, nemojte savijati leđa da biste ga dosegli, već čučnite i podižite predmet, ali ispravljenih leđa i ne savijenih.
 • Nastojte sediti uspravnih leđa (nabavite ortopedska pomagala, ako su vam potrebna, koja će omogućiti uspravno sedenje, kao i obavljanje aktivnosti ravnih leđa).
 • Konzumacija mleka od belog luka takođe može pomoći kod jakih bolova. Potrebno je uzimati najmanje 2 dl mleka dnevno tokom 7 dana.
 • Vruća kupka od listova koprive takođe može biti izrazito delotvorna kada je u pitanju išijas. Svežom koprivom takođe možete masirati bolno mesto, u smeru odozdo prema gore.
 • Čajna mešavina od jednakih delova kantariona, končare, listova zove i listova breze. Dnevno popiti 3 – 6 šoljica čaja.
 • Smanjite telesnu težinu jer se višak kilograma (u kombinaciji sa sedećim načinom života) pokazao kao rizični činioc zdravlja kičme.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *