Uticaj migrene na celokupno zdravlje

Uticaj migrene na celokupno zdravlje

Uticaj migrene na celokupno zdravlje može biti zabrinjavajući. Ako često patite od migrena, posavetujte se sa svojim lekarom kako biste sprečili dodatne zdravstvene probleme.

Problemi organa za varenje

Migrena i smetnje u varenju često idu ruku pod ruku. Lekari veruju da promene koje izazivaju migrenu mogu da izazovu i probavne smetnje. Osobe koje pate od hroničnih migrena često osećaju zatvor, proliv ili nadutost.

Bolovi u leđima

Čak 13 od 18 osoba koje pate od hronične migrene, imaju problema s čestim bolovima u leđima. Nakon nekog vremena migrena će izazvati napetost u vratu i ramenima, a istraživanja su pokazala da migrena može promeniti strukturu tkiva u mozgu. Kao rezultat toga, osećaćete bolove na različitim delovima tela, najčešće leđima.

Moždani udar

Moždani udar se javlja kada je zaustavljen dotok krvi u mozak. Istraživanja su pokazala da hronične migrene udvostručuju rizik od nastanka moždanog udara.

Poremećaji vida

Neki tipovi migrena mogu da izazovu kratkotrajni gubitak vida ili promene vida. Migrene takođe mogu da izazovu izrazito proširenje zenica.

Problemi sa spavanjem

Migrene mogu značajno narušiti kvalitet sna. Hronična migrena smanjuje oslobađanje hormona sna, melatonina, a loš san dodatno pogoršava simptome migrena.

Gubitak sluha

Ovakvi slučajevi su retki, ali postoje. Iznenadan gubitak sluha izazvan hroničnom migrenom može trajati i do 72 sata. Stručnjaci još uvek nisu sigurni koji je pravi uzrok gubitka sluha, ali veruju da su to oštećenja malih krvnih sudova na području ušiju.

Druge vrste hroničnog bola

U jednom istraživanju se pokazalo da osobe, koje pate od hroničnih migrena, imaju povećan rizik od nastanka fibromialgije, stanja čiji su simptomi umor, depresija i bolovi na različitim područjima tela.

Povišen krvni pritisak

Žene koje pate od migrena, imaju povećan rizik od nastanka povišenog krvnog pritiska, a neka istraživanja su pokazala da su najugroženije trudnice.

Loše raspoloženje

Depresija, anksioznost i bipolarni poremećaj su česti problemi osoba koje pate od migrena. Jedan od razloga jeste što nikada nisu sigurni kada će se migrena opet javiti.

Migresan ® kapsule imaju povoljno delovanje u profilaksi migrene i ublažavanju raznih vrsta bolova. Redovna upotreba preparata dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava: jačine i dužine napada, muke, povraćanja itd.

Kako je kliničkim studijama potvrđeno antiinflamatorno, analgetično i spazmolitično delovanje ekstrakta povratića, Migresan ® kapsule se osim u profilaksi migrene, preporučuju i kod prehlada, inflamacija, reumatoidnog artritisa, psorijaze, zubobolje, menstrualnih bolova i astme.