Zlatnica kod urinarnih infekcija

Zlatnica kod urinarnih infekcija

Zlatnica je lekovita biljka koja predstavlja dobar diuretik. Kod urinarnih infekcija može da pomogne i koristi se uporedo sa antibioticima, bez problema. Čaj od zlatnice, osim kod urinarnih problema, se daje i kod stresa, depresije, upale krajnika, pluća i grla, te kod astme i bronhitisa. Drugi narodni nazivi su zlatica biljka, čelebi grana, štapika, zlatna šiba, zlatna rutavica. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima, koji deluju raskošno. Stabljika raste uspravno i obrasla je zvezdastim zlatnožutim cvetovima. Listovi su elipsastog oblika. Zlatnica naraste oko 80 cm u visinu. Stanište su joj bukove šume, ali i raskrčena područja. Može se naći i na planinskim proplancima. U lekovite svrhe koristi se nadzemni deo biljke, naročito listovi i cvetovi. Priprema se jednokomponentni čaj od zlatnice, ali ova biljka ulazi i u neke čajne mešavine, kao što je solubitrat čaj.

Sastojci i dejstvo

Herba zlatnice sadrži organske kiseline, fenolkarbonsku kiselinu, tanine, saponine, inulin, sluz, soli silicijuma, etarsko ulje. Aktivni sastojci koji su prisutni u nadzemnom delu biljke, ispoljavaju diuretičko delovanje, a onda pozitivno dejstvo i na urinarni trakt. Mogu pomoći i kod normalizacije povišenog krvnog pritiska. Osim diuretski, zlatnica deluje i antiseptički, antimikozno i protivupalno. Ovo dejstvo je usmereno na urinarni sistem, vaginalnu sluzokožu, kao i usta i grlo.

Priprema i upotreba čaja

Čaj od zlatnice se pravi tako što se jedna supena kašika nadzemnog dela biljke, prelije sa 2 dl ključale vode. Poklopiti šolju i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Procediti i piti. Što se tiče doziranja, piju se do 3 šolje na dan. Uzima se između obroka.

Kada se pije čaj od zlatnice

Čaj od zlatnice se uzima kod kamena u bubregu ili mokraćnoj bešici, u slučaju cistitisa i nefritisa, kao i kod drugih uroloških oboljenja. Uzima se kod otoka pri reumatskim oboljenjima, jer deluje diuretski, što ublažava otoke. Spolja se koristi za vaginalna ispiranja kod prisustva kandide, kao i za ispitaje sluzokože usta i grla.

Čaj od zlatnice se ne daje deci ispod 12 godina. Ne treba da ga uzimaju trudnice i dojilje, jer nije dovoljno proučeno koliko je bezbedan. Ne daje se osobama sa plućnim edemom. Ne koristi se istovremeno sa diuretskim lekovima.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *