Zdravstvene činjenice za svaku ženu

Zdravstvene činjenice za svaku ženu

Zeleni čaj se redovno preporučuje ženama uglavnom zato što deluje dijetetski i na smanjivanje apetita. Međutim, činjenica je da on nema samo dijetetsku moć – zeleni čaj je prepun jedinjenja koje podstiču rast kostiju i sprečavaju njihovo slabljenje. Studije pokazuju da ga ove osobine čine odličnim sredstvom u sprečavanju osteoporoze – stanje koje pogađa žene četiri puta više nego muškarce. Definitivno je vreme da dodate zeleni čaj svojoj svakodnevnoj ishrani. Ovo je možda jedna od najboljih zdravstvenih informacija koje svaka žena treba da zna!

Postoji čitav niz razloga zašto neko može da dobije rak, od izloženosti hemikalijama do genetike. Ono što je manje poznato jeste da način života može takođe da odigra veliku ulogu u pojavi bolesti. Smatra se da rak dojke pogađa jednu od osam žena u nekom periodu njihovog života, a pojedine studije su otkrile da gojazne žene imaju pedeset odsto više šanse da obole od ove opake bolesti. Gubljenje samo pola od vaših prekomernih kilograma može da učini drastičnu razliku i poveća šanse za preživljavanje. Smanjite unos kalorija na jednostavan način – prođite kroz svoje ormare, frižidere i šoping liste, i zamenite sve zdravijim verzijama. Vaše telo će vam biti zahvalno za to.

Karmin loše utiče na srce

Da li znate kako se pravi karmin? Naravno da vas više interesuje njegova boja i tekstura nego sastav, ali bili biste šokirani saznanjem šta se nalazi u nekim ruževima. Parabeni, olovo, kalcijum i triklosan su normalni sastojci, a karmin se lako apsorbuje u krvotok. Ukoliko redovno koristite ruž, proverite da li vaš omiljeni karmin sadrži bar triklosan. Studije na miševima su pokazala da ovo jedinjenje izaziva srčane probleme, probleme sa mišićima i poremećaje moždanih procesa. Studije tek treba da se urade na ljudima, ali vodeći brendovi su već odustali od upotrebe ovakvih hemikalija. Zato je bolje da izaberete neki bezbedniji brend i poštedite sebe rizika.

Šta izaziva glavobolje

Nosite pogrešnu veličinu grudnjaka? Četiri od pet žena upravo pravi ovu grešku uprkos savetima da to stvara neprirodan položaj tela koji može biti odgovoran za bol u leđima i ukočenost. Neodgovarajuća veličina brusa može da izazove i glavobolju! Vaše grudi neće ostati iste veličine tokom celog života, tako da proveravajte veličinu grudnjaka najmanje jednom godišnje, te zamenite grudnjake koje nosite. Zaista vredi – ne samo da će vaše telo izgledati bolje, već ćete biti zdraviji i osećaćete se bolje.

Žene imaju niži prag tolerancije

Uvek je bilo spekulacija o tome da li muškarci bolje podnose alkohol od žena, ipak ovo je definitivno istina. Studije pokazuju da žene proizvode manje želudačnih enzima neophodnih za razgradnju etanola. To znači da kada muškarac i žena popiju potpuno istu količinu alkohola, žena ima veći nivo alkohola u krvi. Sa tim u vezi je i manji procenat vode u ženskom telu, čime je razređivanje alkohola teže, a dovodi i do težih simptoma mamurluka. Stručnjaci preporučuju da sebe ograničite na do tri pića dnevno ukoliko želite da ostanete zdravi i dugovečni.

Puls može da varira

Da li se brinete za svoje srce? Iako se širom sveta vodi kampanja za osvešćivanje ljudi u vezi zdravlja srca, većina žena ne može da navede simptome srčanih oboljenja. Britanski medicinski žurnal nedavno je otkrio da sve više žena posećuje lekare zbog zabrinutosti za stanje svog srca. Idealno bi bilo da vaš puls bude između 60 i 80 otkucaja u minuti, ako ste u stanju mirovanja. Međutim ukoliko imate puls ispod 60 obavezno konsultujte lekara (osim ako ste sportista). Posebno obratite pažnju ako vas prati osećaj malaksalosti i vrtoglavica, dok puls od preko 100 može biti pokazatelj loše kondicije usled gojaznosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *