Zbog čega nastaju proširene vene

Zbog čega nastaju proširene vene

U ljudskom telu postoje dve vrste krvnih sudova — arterije koje krv odvode iz srca i vene kojima se krv vraća u njega. Dok kod prvih proces uglavnom “teče glatko”, vene karakteriše problem prespore cirkulacije — krv se ne vraća dovoljnom brzinom u srce, što dovodi do njenog zadržavanja u “kapilamom koritu”, venskom delu koji se zbog toga uvećava. Ovaj proces naročito je izražen na nogama, gde se nalazi mreža dubokih i površinskih venskih krvnih sudova. Venski sistem u nogama jeste i najopterećeniji, jer noge nose kompletnu masu tela, a osim toga, vene moraju da “rade” nasuprot sili zemljine teže. Konačan rezultat svega ovoga jesu proširene ili uvećane vene, najčešće u listovima, ispod zgloba kolena.

Uzroci

Genetska predodređenost u vidu slabosti zida venskog krvnog suda prethodnih generacija nagoveštava de ćete i vi gotovo sigurno mučiti muku sa ovim problemom. Struktura vena i njihov položaj tik uz kožu stvaraju dobre preduslove za proširenje i uvećanje ovih krvnih sudova. Konačno, česti uzročnici proširenih vena su i štetne životne navike i poslovne obaveze — prekomerna težina direktno dovodi do povećavanja opterećenja donjih ekstremiteta, a poslovi koji zahtevaju dugotrajno stajanje posebno su opasni (zbog toga proširene vene predstavljaju “profesionalnu deformaciju” određenih zanimanja). Ukoliko se dugotrajno stajanje ne može izbeći, potrebno ga je barem kombinovati sa kratkim, ali ravnomemim, periodima sedenja, kada se noge, a i krvni sudovi u njima, odmaraju. Takođe, savetuje se nošenje ravne obuće, odnosno izbegavanje potpetica ili cipela sa platformom, jer je tada pritisak na stopala i noge znatno uvećan. Pored završne faze, kada su vene već toliko istaknute da se vide i golim okom, njihovoj pojavi prethode brojni simptomi — bolovi u stopalima i nogama, pojava otoka i crvenila na njihovim donjim delovima, osećaj peckanja duž celih nogu. Pomenuti simptomi sasvim su dovoljan razlog za početak terapije, kako bi se štetni efekti sveli na minimum.

Terapija

Terapiju treba započeti sredstvima sa aktivnim sastojcima koji saniraju simptome proširenih vena, a nije na odmet probati i mnoge biljne preparate. Posebno je uspešan  Vendoksin® gel. U početnoj fazi bolesti vrlo je korisno i nošenje specijalnih medicinskih čarapa. Međutim, ukoliko posle nekog razumnog vremenskog perioda terapija ne da rezultata, jedino rešenje za trajno uklanjanjanje proširenih vena jeste hirurška intervencija kojom se oboleli deo vene uklanja iz tela. Sama operacija je rutinska, traje najduže sat vremena i izvodi se najčešće pod lokalnom anestezijom. Period oporavka i nošenje zavoja traje oko mesec dana, ali pacijent i tada može nesmetano da obavlja sve uobičajene životne aktivnosti.

Preporučuje se

  • Nošenje ravne obuće, sa ulošcima koji je čine još udobnijom
  • Podizanje nogu po povratku sa posla barem 15 minuta, kako bi se pospešio protok krvi kroz vene
  • Masiranje proširene vene čistim prirodnim jabukovim sirćetom svako jutro i veče
  • Prelaženje kockima leda preko istaknutih vena za vreme leta, kako bi se smanjila njihova upadijivost
  • Nežno masiranje nogu zagrejanim kantarionovim uljem (pogotovo ukoliko su bolovi u nogama jaki).

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *