Zašto nastaju hemorodi

Zašto nastaju hemorodi

Jetra ima bezbroj funkcija, između ostalog ona je sposobna da otrovne materije u krvi učini neškodljivim. Vene debelog creva ulivaju se u one velike krvne sudove koji, delom, odlaze direktno u srce, a delom najpre do jetre. Ako odvod krvi iz bilo kojeg razloga nije u redu, ako postoje prepreke, tada se ovi krvnі sudovi napune upotrebljenom krvi, nateknu i stvaraju veće ili manje čvorove poznate pod imenom šuljevi ili hemoroidi. Ovi hemoroidi mogu nastati u trudnoći, pri stalnoj preobilnoj ishrani, od neuredne stolice, prilikom raznih srčanih oboljenja, a pre svega prilikom oboljenja jetre.

Stvrdnjavanje jetre zove se i ciroza jetre, nastaje, kao što je poznato, skoro bez izuzetaka, kod hroničnih alkoholičara. Nastanak šuljeva vrlo je često prvi znak te opasne bolesti. Međutim, pored unutrašnjih uzroka koji mogu da dovedu do oboljenja vena debelog creva, postoje i sasvim tipični spoljni razlozi za nastajanje hemoroida.

Ovim razlozima se ne poklanja skoro nikakva pažnja, a naročito se, u današnje vreme, upravo sve čini da se potpomaže nastajanje hemoroida. Naravno, to se radi nesvesno. Čovek mora da poznaje čitav ovaj mehanizam, pa tada, verovatno, neće više da pravi takve greške na štetu sopstvenog tela.

Hemoroidi prevencija

Ko mnogo hoda, ko je uvek na nogama, skoro nikada neće dobiti šuljeve, izuzev ako ne postoje neke teške unutrašnje bolesti. Svakodnevne šetnje su, prema tome, sigurne profilaktičke mere protiv hemoroida. U protivnom slučaju svaka aktivnost u sedećem stavu mora da dovede do stvaranja šuljeva. U današnje vreme sve manje je potrebno hodati, a zbog sve udobnijeg načina života svaki čovek bi hteo što više da sedi, što potpomaže stvaranje zastoja krvi u debelom crevu.

Pri sedenju na tvrdoj podlozi stražnjica je pritisnuta. Zbog toga se debelo crevo potiskuje naviše, vene se olabavljuju a cirkulacnja krvi se ne ometa. Čovek može da sedi satima na tvrdoj podlozi, a da nikada ne primeti ma kakve teškoće sa hemoroidima ili smetnje u vršenju nužde. Pri sedenju na mekoj podlozi telo, tako reći, propada, stražnjica se širi, ne potiskuje debelo crevo naniže. Vene se zatežu te se može prekinuti cirkulacija krvi. Za vrlo kratko vreme mogu nastati šuljevi, često već posle nekoliko godina. Koliko mnogo pacijenata stalno dolazi u lekarske ordinacije da se požale na svrbi pečenje u predelu čmara, koji su se, navodno, iznenadno pojavili.

Hemoroidi lečenje

  • Treba se pobrinuti da stolica bude uredna.
  • Treba se pobrinuti da funkcija jetre bude dobra.
  • Treba, svakodnevno, dosta šetati. A, pre svega, ne treba dugo sedeti na mekim sedištima.
  • Treba predeo čmara mazati mastima napravljenim od semena divljeg lana.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *