Simptomi i lečenje kandidijaze

Infekcija se manifestuje kroz peckanje, crvenilo, neugodan osećaj i svrab i beličasto-žućkasti sirasti iscedak iz materice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lekovi, kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno da se izleči sveukupna gljivična bolest, a ne samo lokalna infekcija.

Simptomi kandidijaze

  • Umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osetljivost prema hemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osećaj ošamućenosti.
  • Probavni simptomi: gasovi, nadutost, učestali zatvor i prolivi, probavne smetnje, grčevi u crevima.
  • Respiratorni simptomi: hronični iscedak iz nosne šupljine koji se sliva niz zadnji deo ždrela, učestao kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.
  • Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.
  • Hormonalne smetnje: neredovna menstruacija, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promene raspoloženja, poremećaj rada žlezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.

Ishrana

U ishrani osoba koje imaju gljivične infekcije ne bi trebalo da bude kvasnih gljivica. Ovakva ishrana je istvremeno i dijagnostička i terapijska. Efekte treba pratiti najmanje nekoliko nedelja, ali takav način ishrane treba nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara.

Ipak, dobro je postupno vraćati namirnice u svakodnevnu ishranu kako bi se ustanovio njihov efekat. Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno jave, tačno ćete znati koju hranu treba da izbegavate.

Izbegavajte šećer

Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljen-dioksida i vode. Pritom nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju smetnje s varenjem kao što su stvaranje gasova i nadutost.

Izbegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj. To znači da treba proveriti prisustvo šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišćeni u proizvodnji.

Tako treba izbegavati: maltozu, kukuruzni sirup, veštačke zaslađivače, fruktozu, kukuruzni skrob, sodu, laktozu, mlečni šećer sadržan u mlečnim proizvodima.

Takođe, izbegavajte hranu koja sadrži sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentisanu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistaće i kikiriki.

Jedite zdravu hranu: žitarice poput integralnog pirinča, prosa, ječma, sveže povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje hlorofilom koji pročišćava organizam.

Dopuštene su i morske biljke, ražani hleb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, obični jogurt, krto meso, sveža riba, meso i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju da i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Beli luk, kako sirov, tako i kratko prodinstan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz creva.

Sredstva protiv gljivica

Osim lekova, mogu da pomognu ekstrakt limunovih semenki, beli luk, kaprilna kiselina i berberin, koje možete pronaći u nekoj od prodavnica zdrave hrane. Ova sredstva se ne repsorbuju u krv pa ih možete uzimati i tokom trudnoće i dojenja.

Multivitaminski preparati: vitamin C, vitamini B kompleksa, cink, magnezijum i esencijalne masne kiseline podstiču obrambenu sposobnost organizma i sprečavaju da se ponovo pojavi gljivična infekcija.

Candidaplant® biljne kapi predstavljaju 100% prirodni proizvod na bazi biljaka: nevena, virka, zlatnice, vranilove trave, medvetke i sremuša. Candidaplant® biljne kapi predstavljaju mešavinu biljnih ekstrakta dobijenih organskim voćnim destilatom, što ih čini jedinstvenim, znatno kvalitetnijim i delotvornijim nego biljne kapi koje su rađene sa običnim alkoholom ili nekim drugim rastvaračem.

Candidaplant® biljne kapi regulišu bakterijsku floru i suzbijaju rast gljivica. Candidaplant® biljne kapi sprečavaju da dodje do razvoja infekcije, koja može nekada da zahvati kožu, nokte, usnu šupljinu i polne organe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *