Valunzi kod žena u menopauzi

Valunzi kod žena u menopauzi

Valunzi se najčešće javljaju tokom menopauze (u klimaksu) – perioda kada žena prestane da dobija menstruacije. Zapravo, valunzi su najčešći simptomi početka menopauze.

Simptomi

  • Iznenadan osećaj vrućine koji se širi po licu i gornjem delu tela
  • Crvenilo lica i kože
  • Ubrzan rad srca
  • Znojenje, posebno u gornjem delu tela
  • Osećaj hladnoće, kada toplotni napad prođe.

Valunzi se javljaju u nepravilnim intervalima i možete imati jedan ili više tokom dana, a svaki traje oko nekoliko minuta. Valunzi u menopauzi se najčešće javljaju noći. Iskustva pokazuju da većina žena koje su imale toplotne napade su imale ovaj problem više od godinu dana, a valunzi u klimaksu obično prestaju sami od sebe u roku od četiri ili pet godina.

Ako su vam simptomi blagi, verovatno možete i sami da izađete sa njima na kraj. Evo i nekih saveta kako da to lakše uradite.

I blago povišenje telesne temperature može dovesti do toplotnog napada. Oblačite se slojevito kako biste se lako oslobodili odeće kada osetite vrućinu. Držite otvorene prozore ili koristite ventilator ili klimu. Neka vam u kući stalno bude za par stepeni hladnije. Ako osetite da ćete uskoro imati toplotni napad, pijuckajte neko hladno piće.

Vruća i začinjena hrana, alkohol i pića koja sadrže kofein mogu izazvati toplotni napad. Pokušajte da vidite koja sve hrana kod vas izaziva toplotne napade i izbegavajte te namirnice.

Neke žene olakšavaju sebi toplotne napade tako što meditiraju, praktikuju duboko disanje ili neku sličnu tehniku opuštanja. Čak i ako vam ništa od ovoga ne olakšava toplotne napade, može biti korisno za druge stvari, npr. olakšaće vam spavanje, a u menopauzi su poremećaji spavanja vrlo česti.

Pušenje je povezano sa pojačanim valunzima u menopauzi. Ako prestanete da pušite, smanjujete učestalost i jačinu naleta vrućine, kao i rizik od mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su srčane bolesti, šlog i karcinom.

Ako imate višak kilograma ili ste gojazni, mršavljenje će vam pomoći protiv valunga u klimaksu.

Virak pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu

Kapi Virka predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organske herbe virka (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae), organskim voćnim destilatom.

Virak ili vrkuta je vrlo lekovita biljka, zahvaljujući kompleksu biljnih sastojaka (tanini, flavonoidi, gorki sastojci, saponini i dr.).

Njeno blagotvorno delovanje najbolje opisuje i njen naziv: gospin plašt, ženski ogrtač, Lady’s Mantle, Frauenmantelkraut i dr.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *