Zašto izostaje menstruacija

Zašto izostaje menstruacija

Tokom trudnoće žensko telo proizvodi različite niovoe hormona koji uzrokuju prekid menstruacije. Ipak, u nekim slučajevima žena iskusi slabije krvarenje ili kašnjenje ciklusa pre nego što prestane u potpunosti tokom trudnoće.

Stres

Stres je jedan od najčešćih uzroka neredovnih menstruacija. Hormon stresa kortizol direktno utiče na to koliko estrogena i progesterona, polnih hormona, telo proizvodi. Ako imate previše kortizola u organizmu, menstruacija može da izostane.

Ishrana

Hrana koju unosite u sebe takođe može da bude uzrok kašnjenja ili izostanka menstruacije, jednako kao i vaša težina. Ako jedete previše nezdravih ugljenih hidrata ili ste nabacili koji kilogram viška, vaše telo će da proizvede različite količine određenih hormona, koje će se opet promeniti kada ovulirate. Isto važi i za žene koje gube na težini.

Vežbanje

Telo tokom menstruacije takođe treba energiju. Ako previše energije trošite u teretani odnosno na vežbanje, vašem organizmu neće preostati energija za one dane u mesecu.

Kontracepcione pilule

Organizmu je ponekad potrebno i do nekoliko meseci kako bi se naviklo na nivo hormona koji nastaju u telu nakon uzimanja kontracepcionih pilula.

Previše alkohola

Jetra reguliše menstrualni ciklus tako što metaboliše estrogen i progesteron. Previše alkohola može da uzrokuje oštećenje jetre i da se umeša u proces metaboliziranja oba pomenuta hormona.

Sindrom policističnih jajnika

Iako ovaj sindrom nije retkost kod nekih žena, on uzrokuje stvaranje cista na jajnicima i ometa normalan proces ovulacije. Drugi simptomi ovog sindroma su preterana dlakavost, debljanje i neplodnost.

Menopauza

Kao i kod trudnoće, u ovom životnom razdoblju menja se nivo hormona u telu. Neredovne menstruacije mogu da se jave i do devet godina pre menopauze.

Uzimanje lekova

Ako ste nedavno bili bolesni i uzimali lekove na recept, menstruacija i zbog toga može malo da kasni. Razlog leži u činjenici da lekovi mogu da ometaju način na koji telo proizvodi estrogen i progesteron.

Kapi Virka

Kapi Virka se preporučuju kod različitih ginekoloških oboljenja (krvarenja, poremećaji menstrualnog ciklusa, endometrioze, ciste, sindrom policističnih jajnika, različite hiperplazije tkiva, polipi, miomi i kancer, prolaps uterusa i genitourinarne infekcije).

Virak ima tonizirajući efekat na mišiće reproduktivnog trakta, tako da se tradicionalno preporučivao da spreči pobačaj ili za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće.

Preporučuje se takođe  kod neplodnosti u kombinaciji sa drugim biljkama kao što su konopljika (AGNI-CASTI FRUCTUS) i dr. Pomaže i ublažava tegobe koje prate menopauzu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *