Virusne infekcije disajnih puteva

Virusne infekcije disajnih puteva

Od respiratornih infekcija odrasli obolevaju tri do pet puta godišnje, a deca četiri do sedam puta godišnje. Deca u dečjim kolektivima mogu da obole i do 10 puta godišnje.

Iako se javljaju tokom cele godine, respiratorne infekcije su najčešće u hladnim mesecima. Krajem jeseni raste broj obolelih, dok je u januaru-februaru najčešća respiratorna infekcija grip! Javljaju se pojedinačno, u vidu epidemija koje najčešće pogađaju urbana područja, a najviše decu!

Uzročnici bolesti su različiti respiratorni mikroorganizmi:

Virus – u organizam ulazi kroz usta, nos ili sluzokožu oka, a širi se kapljicama, vazduhom, kada zaražena osoba govori, kija ili kašlje. U spoljašnjem okruženju virusi ostaju veoma dugo, pa se lako prenose dodirom ili upotrebom uobičajenih stvari, poput kvaka, telefona itd. Dodirivanje očiju, nosa ili usta nakon kontakta sa predmetom koji ima virus povećava verovatnoću da se prehladite.

Lečenje respiratornih infekcija

Preporuka će svakako biti vitaminima pojačana ishrana, odnosno uzimanje hrane bogate pre svega vitaminom C i cinkom.

Inhalacija parom i grgorenje slanom vodom ili čajem od kamilice, jasena ili žalfije su siguran način da se rešite simptoma svih akutnih respiratornih infekcija. Ukoliko trpite jake bolove grla, lica, pa i glave, posavetujte se sa lekarom o tome koje analgetike možete koristiti.

Kod mlađih osoba većina ovih respiratornih infekcija se lako isceljuje. Međutim, starijima će možda biti potrebna intenzivnija nega i pomoć. Ozbiljne infekcije koje dugo traju i ne leče se adekvatno mogu preći u hronične ili se proširiti na pluća. Lečenje i oporavak zapaljenja pluća za stara lica ume da bude težak i dug proces.

Najbolja preventiva protiv respiratornih infekcija

U cilju prevencije preporučuju se duži boravci na čistom vazduhu, izbegavanje zagušljivih, mračnih i vlažnih prostorija. Jesen ne mora da znači prestanak boravku na otvorenom, pogotovo sa svojom decom. Takođe, preporučeno je i što češće provetravanje soba u stanu ili kući, adekvatno oblačenje, ishrana bogata vitaminima (svežim voćem i povrćem) i izbegavanje kolektivnih okupljanja u vreme epidemija.

Valechin® kapi

Valechin® kapi predstavljaju 100% prirodan, organski proizvod na bazi mešavine ekstrakata organskih biljnih sirovina ehinacee, šipurka, majčine dušice, jagorčevine, poljske nane i odoljena, organskim voćnim destilatom.

Aktivni sastojci ehinacee kapi pomažu ublažavanju tegoba koje prate: bakterijske i virusne infekcije disajnih organa (prehlada, bolesti grla, promuklost, grip, bronhitis, sinuzitis, kašalj, otežano disanje, astma), herpes simplex, urogenitalne infekcije i pad imuniteta, kao posledice stresa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *