Lečenje depresije i lečenje anksioznosti

Lečenje depresije i lečenje anksioznosti

Prirodni preparati mogu biti odličan lek protiv napetosti, nesanice i nervoze, ali u slučaju težih psihičkih poremećaja treba ih koristiti veoma oprezno jer u kombinaciji sa propisanom terapijom neretko izazivaju kontraindikacije

Lečenje depresije i lečenje anksioznosti

Sigurno ne postoji osoba koja nije osetila dejstvo stresa, stanje čije je štetno dejstvo gotovo nemoguće izbeći. Ogroman broj ljudi ublažava napetost i nervozu uzimajući sedative na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom. Svako samoinicijativno lečenje depresije ili lečenje anksioznosti može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje, naročito ako se ta vrsta medikamenata uzima duže vreme i u neadekvatnim količinama. Kao alternativu, fitoterapeuti preporuručuju čajeve i tinkture na bazi valerijane, matičnjaka, kantariona, hmelja i lavande.

Odoljen ili valerijana jedna je od najpoznatijih biljaka koje se koriste za lečenje anksioznosti, nervne napetosti i nervoze, kao i epilepsije i histerije. Ova biljka ispoljava sedativna i spazmolilička svojstva, smanjuje lokomotorne aktivnosti i smiruje agresivno ponašanje. Zbog uspavljujućeg dejstva valerijana smanjuje pažnju i koncentraciju pa ie ne treba uzimati pre vožnje, rukovanja mašinama i uređajima, kao i drugih aktivnosti koje zahtevaju visoku koncentraciju. Često se kombinuje sa drugim sedativnim biljkama, kao što su melisa, hmelj, nana i kamilica.

Čaj od Valerijane

Preliti kašićicu sitno seckane valerijane sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi, nckoliko puta dnevno.

Tinktura: Uzimati 20-30 kapi tinkture valerijane razblažene šoljicom vode ili čaja 2-3 puta dnevno, obavezno pre spavanja.

Napomena: Valerijana ne sme da se koristi za vreme trudnoće, naročito za vreme dojenja, pri istovremenoj primeni sedativa, barbiturala, benzodiazepina, hipnotika, antipsihotika i drugih depresora, a apsolulno su zabranjeni narkotici i alkohol koji pojačavaju njeno dejstvo.

Čaj od matičnjaka protiv nesanice

Ovu biljku prijatnog mirisa koji podseća na limun fitoterapeuti preporučuju za lečenje raznih psihofizičkih poremećaja. Primenjuje se samostalno ili u kombinaciji sa drugim travama, u vidu
čaja ili tinkture u slučaju srčanih aritmija, grčeva mišića, nesanice, povišenog krvnog pritiska i uznemirenosti.

Čaj od matičnjaka:

Preliti kašičicu sitno iseckanog maličnjaka sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi nekoliko puta dnevno.

Kantarion čaj za lečenje depresije

Reč je o još jednoj izuzetno korisnoj biljci čije se sedativno dejstvo zasniva na supstanci pod nazivom hipericin.Korisli se u slučaju blažih oblika depresije, kao i protiv čitavog niza drugih bolesti. Podstiče rad endokrinih žlezda.otklanja nervozu,grčeve na nervnoj bazi iaritmiju.

Čaj od kantariona: Preliti kašićicu sitno iseckanog kantariona sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti pre spavanja ili po potrebi nekoliko puta dnevno.

Napomena: Kantarion se ne sme piti u većim dozama i koncentracijama, kao ni u kombinaciji sa antidepresivima jer smanjuje njihovo dejstvo.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *