Virak upotreba i dejstvo

Virak upotreba i dejstvo

Čaj od virka je u upotrebi već vekovima, prvenstveno kao čaj za žene. Ovaj čaj je i kod nas poznat, pre svega, kao zaštitnik ženskog reproduktivnog zdravlja. Za čaj od virka iskustva su zaista dobra, sudeći po komentarima korisnica ovog čaja. Nekad se čaj od virka koristi sam, a nekad u mešavini sa drugim biljkama, čije dejstvo je slično. Susreće se još pod nazivima vrukta ili gospin plašt. Latinski naziv je Alchemilla vulgaris.

Čaj od virka upotreba i dejstvo

Žene u Evropi koriste čaj od virka za ublažavanje menstrualnih grčeva, kao čaj za jajnike, za regulaciju hormona i kao čaj za plodnost kod žene. Interesantno da se koristio čaj od virka i za ublažavanje upale grla. Postoje i naučne studije koje su dokazale da neki sastojci iz virka imaju inhibitornu aktivnost na neke od tipova virusa gripa. S druge strane žene u arapskim zemljama koriste čaj od virka za mršavljenje. Za mršavljenje se koristi mešavina virka, maslinovog lišća, mente i kima. Čaj od virka važi za izuzetan antioksidans. Jedna studija je pokazala da infuzija od virka, koja se dobija kada listove virka prelijemo ključalom vodom, ima najjače antiooksidativno dejstvo. Za ovo istraživanje su se koristile 23 poznate lekovite biljke i virak je odneo pobedu. Ako upitate travara, sigurno će vam reći da čaj od virka deluje kao lek za ublažavanje menstrualnih grčeva, prkomernog krvarenja i za regulisanje hormona, čiji disbalans pogađa žene. Zabeleženo je dejstvo virka, kod belog pranja, spuštene materice, te kod vaginalnih infekcija praćenih sekretom. Za regulaciju menstrualnog ciklusa obično se koristi čaj od virka i hajdučke trave. Navodi se čaj od virka i kao lek za zarastanje rana, jačanje materice i učvršćivanje ploda. Čaj od virka sa rusomačom deluje kod ispadanja materice i preponske kile. Koriste ga žene i u menopauzi. Veruje se da čaj od virka pomaže izbacivanju vode iz organizma, jačanju srčanog mišića, ali i ostalih mišića u organizmu, te kod gljivične infekcije kandidom.

Čaj od virka u trudnoći

Za razliku od mnogih drugih lekovitih biljaka koje se ne smeju koristiti u trudnoći, čaj od virka sme. Jača zidove materice i sprečava da dođe do pobačaja, a isto tako i olakšava porođaj. Dobri poznavaoci čak preporučuju upotrebu čaja od virka, nakon trećeg meseca trudnoće. Preporučena doza za trudnice je jedna šolja na dan. I nakon porođaja je poželjan, jer učvršćuje opuštene stomačne mišiće.

Kako se priprema čaj od virka

Čaj od virka priprema se lako. Jedna mala kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode. Nakon 10 minuta procediti i piti čaj u gutljajima. Uobičajna dnevna doza je 2 šolje čaja. Čaj od virka se može koristiti i spolja za zapiranje u slučaju vaginalnih infekcija.

Kupka od virka

200 grama osušenog virka se potopi u kantu hladne vode, da odstoji do sledećeg jutra. Potom se zagreje i doda u vodu za kupanje.

Virak kapi koriste se kod:

  • – obilnog menstrualnog krvarenja
  • – mioma, kao jedan od načina lečenja mioma biljem
  • – cisti
  • – endometrioze
  • – produžene menstruacije
  • – bolnih menstruacija
  • – upale jajnika
  • – amenoreje
  • neplodnosti
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 − 8 =