Išijas simptomi

Išijas predstavlja oboljenje najdužeg živca u organizmu, pod nazivom išijadikus. Išijas simptomi se manifestuju kao bol u nogama, ali i drugi bolovi u predelu leđa.

Kako nastaje išijas

Do razvoja išijasa dovode razni uzroci. Može nastati kada se diže nešto teško. Neobičan pokret ili nepravilan položaj tela, mogu uticati. Išijas može biti posledica ravnih tabana, nepravilnog opterećenja nogu, preteranog istezanja ovog živca zbog promena na kičmi itd. Gojaznost, šećerna bolest, nekretanje, neudobna obuća, izlaganje vibracijama i razne infekcije, mogu doprineti nastanku ove bolesti.

Simptomi išijasa

Za išijas simptomi su bol. Recimo, prvo krene bol u krstima, čas jači, čas slabiji. Okolni mišići se grče, kao reakcija na bol, što dovodi do smanjene pokretljivosti. Bol zahvaćenog područja se dalje reflektuje na nogu, pa imamo i bol u nozi. Čulo dodira je promenjeno. Naime, moguć je smanjen osećaj dodira ili potpuni gubitak tog osećaja. Što se više naprežemo bol je jači. Ne bi trebalo podizati teret. Čak i običan kašalj može da pojača bol. Peckanje, žarenje, trnjenje su isto mogući simptomi kod išijasa.

Preventiva da ne dođe do išijasa

Redovna fizička aktivnost je dobra prevencija. Trčanje, hodanje, plivanje, istezanje i druge aktivnosti dobro dođu. Izbegavanje dizanja tereta, loših životnih navika, izlaganja vibracijama i gojenja. Ponekad zahteva i menjanje posla.

Narodni lekovi protiv išijasa

Nekada su se samo koristili narodni lekovi za išijas, a prenoseći se tako godinama, ostali su poznati i danas. Za lečenje išijasa primenjuju se razne obloge i pripravci.

Kupus

Redovno uzimanje salate od svežeg kupusa pomaže, a isto i stavljanje obloga od mlevenih svežih listova kupusa na bolno mesto.

Tinktura od oljuštenog semena divljeg kestena

Tinktura od svežih semenki divljeg kestena se pravi tako što se iste oljušte i pomešaju sa 70% alkoholom. Nakon 10 dana stajanja treba procediti. Uzima se 3 puta na dan po jedna mala kašika, u slučaju akutnih problema.

Obloge od trulih jabuka

Starinski narodni lek protiv išijasa je oblog od trulih jabuka. Trule jabuke se miksuju i stave na bolno mesto, a zatim omotaju pamučnom tkaninom, pa posle i vunenom. Ostaviti da deluje preko noći. Ujutro oprati i izmasirati bolno mesto.

Beli luk, list oraha i ruzmarin

3 kašike usitnjenog lista oraha, 3 kašike belog luka, malo ruzmarina staviti u 1 litar komovice. Neka odstoji 20 dana uz svakodnevno mućkanje. Kad se procedi, ovom tinkturom mažemo i masiramo bolno mesto. Zatim se ispere i namaže maslinovim uljem, te zavije vunenom tkaninom.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *