Varikozne vene

Varikozne vene

Varikozne vene nastaju zbog visokog krvnog pritiska prisutnog u površinskim venama i zbog oslabljenih krvnih zalistaka, koji, umesto da krv teraju isključivo prema srcu, čine to dvosmerno pa se krv vraća i nakuplja na pojedinim mestima u veni.

Ovaj poremećaj vena najviše pogađa osobe koje puno stoje ili sede, kao što su nastavnici i profesori, konobari, zaposleni u kancelarijama i sl.

Riziku su posebno izložene i trudnice jer plod dodatno pritiska krvne vene.

Hrana i nutrijenti koji doprinose zdravlju vena

  • trešnje i borovnice povoljno deluju na varikozne vene
  • hrana bogata vitaminima B-kompleksa, poput sezonskog voća, celih žitarica, mahunarki i sl. održava vene snažnima
  • namirnice bogate vitaminom A, kao što su šargarepe, batat, zeleno lisnato povrće, ubrzavaju zaceljivanje vena
  • hrana koja sadrži vitamin E, poput badema i bademovog ulja, poboljšava cirkulaciju, smanjuje bolnost vena i uopšte smanjuje rizik od pojave varikoznih vena
  • namirnice koje obiluju vitaminom C i flavonoidima, poput citrusnog voća, nara, grožđa, jačaju zidove vena i poboljšavaju cirkulaciju

Krećite se

Osobe koje imaju varikozne vene ili povećan rizik od njihove pojave trebale bi što manje vremena provoditi u stojećem ili sedećem položaju.

Kao što je važna uopšte za zdravlje, aktivnost je jako bitna i za zdravlje vena.

Ako vaš posao zahteva puno sedenja, nemojte sediti prekrštenih nogu, barem svakih pola sata ustanite i protegnite noge. Morate li puno stajati, nemojte stajati stalno na jednoj nozi, nego prebacujte težinu s jedne na drugu nogu.

Vendoksin® gel

Vendoksin® gel je prirodni biljni preparat na bazi organski sertifikovanih biljnih ekstrakata kestena, hajdučke trave, ždraljike, zdravca i nevena, za negu kože kod proširenih vena i ispucalih kapilara, umornih i otečenih nogu, napetosti u mišićima i modrica.

Zahvaljujući prisustvu mentola i dejstvu hlađenja, Vendoksin® gel daje trenutno olakšanje i osećaj lakoće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *