Valunzi i menopauza

Valunzi i menopauza

Valunzi su neprijatni talasi vrućine, koji izazivaju znojenje i crvenilo. Ujedno su i najčešći simptomi menopauze. Ako vas muče valunzi, probajte ih ublažiti.

Uzroci nastanka valunga

Nisu poznati konkretni uzroci, ali sasvim sigurno je da to ima veze sa promenama, koje se dešavaju u ženskom organizmu u menopauzi, a te promene su zapravo hormonske prirode. Zbog pada nivoa estrogena u periodu menopauze dolazi do nekih promena u ženskom telu, a ovo uslovljava između ostalog i nalete vrućine.

Kad su u pitanju valunzi u menopauzi iskustva pokazuju, da oni nisu samo karakteristični za dan, već se javlja i noćno znojenje. Ovo predstavlja dodatnu neprijatnost, zato što je noćno znojenje razlog buđenja, pa ponekad i nesanice. Zbog nedostatka sna, moguća je razdražljivost, pa žene treba razumeti.

Neka od pitanja koje postavljaju žene, koje imaju valunge su, koliko dugo traju valunzi i kada će proći? To i nema nekih pravila, jer nisu sve žene iste. Dužina trajanja i intenzitet simptoma menopauze varira, pa je isto tako i sa valunzima. Kod nekih žena se valunzi javljaju u blažoj, a kod nekih u težoj formi. Neke žene imaju valunge samo na početku menopauze, a neke tokom cele menopauze. Iskustva nam govore da valunzi u većini slučajeva slabe kako vreme prolazi. Kada će proći valunzi ne može se tačno znati, ali može se uticati na njihov intenzitet, tako što ćemo promeniti neke loše navike, pre svega u jelu i piću.

Kako ublažiti valunge

Tokom perioda menopauze valunzi su verovatno neizbežni, ali ako izbegavate neke stvari možda ćete ih ublažiti. To su kafa, alkohol, cigarete, začinjena hrana, odeća od sintetike i sl. Posebno je nepodnošljivo tokom leta, kada su visoke temperature. Treba se rashladiti. Upotreba klima uređaja u zatvorenom, izbegavenje boravka napolju kada su vrućine, prilagođavanje odeće i pamučna odeća se preporučuje. Redovna svakodnevna fizička aktivnost. Šetnja, plivanje, vožnja bicikla, časovi plesa, joga i sl. doprinose da se telo znoji, onda kada je to normalno, pri fizičkoj aktivnosti. Vežbe disanja su veoma korisne. Večera treba biti lagana i količinski umerena, da ne bi bilo noćnog znojenja. Za spavanje treba birati materijale koji rashlađuju.

Čaj protiv valunga u menopauzi

Lekovite biljke za valunge u menopauzi su pravi izbor. Od nekih biljaka može da se pravi čaj protiv valunga u menopauzi, a neke se koriste u vidu kapi, tableta i različitih preparata. U tu svrhu se koristi čaj od virka koji ublažava simptome menopauze, a isto tako je dobra tinktura virka ili tinktura konopljike. Postoje i druge biljke koje su korisne, pa se tako pravi čaj od žalfije i anisa.
Kod nas je malo poznata biljka cimicifuga, a globalno se dosta koristi baš za ovu namenu. Od nje se prave različiti preparati, a lekari širom sveta je preporučuju za ublažavanje simptoma menopauze i valunga naravno.

Sledeća biljka koja je vrlo korisna je crvena detelina, jer ona je kao i žalfija dobar izvor fitoestrogena. Pravi se čaj od crvene deteline.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − fourteen =