Uzroci neplodnosti kod žena

Uzroci neplodnosti kod žena

U trećini slučajeva uzrok neplodnosti je povezan sa ženom. Problem može biti u bilo kojem delu ženskog polnog sistema, a najčešći razlozi neplodnosti kod žena su problemi s ovulacijom, neprohodni jajovodi i endometrioza, ali i starija životna dob.

Uzroci neplodnosti kod žena

Poremećaji ovulacije su među najčešćim uzrocima neplodnosti kod žena. Problem može biti na nivou hipotalamusa ili hipofize – žlezda odgovornih za regulaciju proizvodnje polnih hormona, ili na nivou samih jajnika koji zbog različitih uzroka ne obavljaju svoju funkciju kako bi trebali.

Uzroci poremećaja ovulacije su:

sindrom policističnih jajnika – jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žena. To je stanje koje je karakteristično poremećenom hormonskom ravnotežom koja uzrokuje hronične anovulacije. Bolest je povezana s pretilošću i insulinskom rezistencijom, a tipični simptomi su pojačana dlakavost, akne i poremećaji menstrualnog ciklusa. Kao što i samo ime govori, jajnici su cistično promenjeni, što se najbolje vidi ultrazvučnom pretragom.

disfunkcija hipotalamusa/hipofize – FSH i LH su hormoni koji se luče iz hipofize, a potrebni su za normalnu regulaciju menstrualnog ciklusa. Ukoliko se njihovo lučenje poremeti zbog različitih uzroka – stresa, naglog gubitka težine, poremećaja u ishrani i dr., može doći do neredovnih ovulacija, pa čak i do potpunog gubitka ovulacija.

preuranjena iscrpljenost jajnika – to je gubitak funkcije jajnika pre 40. godine života, a takve žene jako rano ulaze u menopauzu. Može biti uzrokovan nekim genetičkim poremećajima, zatim autoimunim bolestima, zračenjem itd.

hiperprolaktinemija – stanje povišenog nivoa hormona prolaktina u krvi. Luči ga žlezda hipofiza, a njegov povišen nivo može uzrokovati poremećaje menstrualnog ciklusa. Uzrok može biti u samoj žlezdi, ali uzimanje nekih lekova takođe može dovesti do takvog stanja.

hipo/hipertireoza – poremećaji lučenja hormona štitnjače takođe mogu dovesti do poremećaja ovulacije i menstrualnog ciklusa.

Virak kapi koriste se kod:

  • – obilnog menstrualnog krvarenja
  • – mioma, kao jedan od načina lečenja mioma biljem
  • – cisti
  • – endometrioze
  • – produžene menstruacije
  • – bolnih menstruacija
  • – upale jajnika
  • – amenoreje
  • neplodnosti
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *