Uklještenje nerva u leđima

Uklještenje nerva u leđima

Iz mozga i leđne moždine protežu se nervi kojima se telu šalju važne poruke. Ako je jedan od njih uklješten, telu će verovatno poslati upozoravajuće signale. Jedan od signala koji će nas upozoriti na postojanje problema je svakako bol. Ako se tada ne deluje preventivno, sledeći problem je bol koju izaziva uklješten nerv.

Uzroci uklještenja nerva u leđima

Uklještenje nerva nastaje kad na njega postoji pritisak. Pritisak može biti rezultat ponavljanih pokreta ili zadržavanja u istom položaju; ako držite telo u jednom položaju duže vreme dok spavate ili ako dugo sedite na radnom mestu. Neki od uzroka su različite ozlede, artritis, stres i debljina.

Nervi su najranjiviji na mestima koja su vrlo uska i imaju malo mekog tkiva koje ih može zaštititi. Kompresija nerva često se javlja kada je on pritisnut između ligamenta, tetiva ili kostiju. Na primer, ako se disk u kičmi troši i slabi (hernija diska), pritisak se s njega prebacuje na nerv.

Upala ili pritisak na koren nerva koji izlazi iz leđne moždine može uzrokovati bolove u vratu ili donjem delu leđa. Takođe, može izazvati bol koja se od vrata prenosi na ramena i ruke.

Bol može početi i u nogama. Ona može biti posledica promena koje se javljaju u kičmi i kostima. Trnci u nogama, rukama, laktovima i prstima mogu biti rani simptomi ozbiljnih oboljenja kao što je periferna neuropatija. Najpoznatije uklještenje perifernog nerva je sindrom karpalnog tunela.

Ako se uklještenje ne leči, ako potraje, može se trajno oštetiti zaštitni zid nerva tunela; dolazi do situacije poznate kao teniski lakat.

To može uzrokovati nakupljanje tečnosti što dovodi do nastanka otoka, dodatnog pritiska i ožiljaka i konačnog slabljenja ili uništenja funkcije nerva.

Simptomi uklještenja nerva u leđima

Ponekad bol u različitim delovima tela može biti jedini simptom uklještenja, ali mogući su i drugi simptomi i izostanak bilo kakvog bola. Ponekad se simptomi pogoršavaju kada pokušate izvesti određene pokrete kao što je okretanje glave ili naprezanje vrata.

Neki od uobičajenih simptoma uklještenja nerva su: Bol u leđima i vratu, išijas, bol koja se širi određenim područjem, trnjenje, grčevi u mišićima, peckanje, umor i slabost.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *