Tipovi nesanice

Tipovi nesanice

Nesanica je sve češći problem savremenog čoveka. Procenjuje se da svaki 10. čovek ima insomniju. Nesanica može da utiče na kvalitet života, izaziva poteškoće u obavljanju svakodnevnih obaveza, a može da dovede i do brojnih zdravstvenih problema, na prvom mestu depresije i anskioznosti.

Insomnijom se naučnici bave godinama. Dok postoje neki faktori koji mogu da utiču na nesanicu, ova oblast je i dalje nedovoljno istražena.

Najnovije istraživanje naučnika iz Holandije otkrilo je da postoji čak pet tipova nesanice.

Tipovi nesanice

Tip 1: visoko stresna nesanica, ljudi koji pate od neuroticizma i skloni su ankcioznosti

Tip 2: moderatorno senzitivna nesanica, uzrokovana nadolazećim događajima i nesanica kao odgovor na to (na primer, iščekivanje dana venčanja, važnog ispita i sl.)

Tip 3: moderatorno ne senzitivna nesanica, koja nastaje usled nedostatka događaja koji mogu da je uzrokuju, na primer kada nam se ne desi ništa u toku dana, jednostavno telo nije umorno

Tip 4: visoko reaktivna nesanica koja nastaje nakon nekog važnog događaja

Tip 5: mala reaktivna nesanica, kada se odigraju događaji koji ne utiču na naša osećanja

Lek za nesanicu individualan od osobe do osobe. Nekome pomaže opuštajuća muzika, drugome fizička aktivnost pred spavanje, dok se neki odlučuju i na prirodna rešenja.

 

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod depresije, napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *