Tenzione glavobolje

Tenzione glavobolje

Glavobolje su dobar indikator da telu nešto nedostaje, bilo da su u pitanju vitamini, voda, hrana, san, fizička aktivnost. Glavobolje mogu biti izazvane stresom, alergijama, lošim držanjem, alkoholom, drogama, hormonima, konstipacijom i nizom drugih uzroka. Telo jednostavno govori da nešto mora da se promeni.

Tenzione glavobolje

Tenzione glavobolje su najčešći oblik koji se javlja i kod odraslih i kod adolescenata. Drugi naziv za ovaj oblik su stres glavobolje, javljaju se u vidu umerenog i srednje jakog bola koji se pojavljuje i odlazi bez nekog ustaljenog rasporeda u vidu hroničnog bola.

Ovaj vid glavobolja u velikoj meri remeti normalan san, izaziva hroničan umor, otežava vršenje obaveza i prouzrokuje loše raspoloženje.

Najčešći uzrok tenzionih glavobolja je fizička neaktivnost, zatim stres, zato je krucijalno naučiti kako se nositi sa stresom, smanjiti nivo stresa u svakodnevnom životu na vreme, dok on ne počne da u velikoj meri utiče na opšte zdravlje organizma. Određena stanja i situacije se povezuju sa pojavom ovog vida glavobolja kao što su loša nedelja na poslu, sedenje više sati dnevno, putovanja, nedostatak sna.

Prirodno lečenje tenzionih glavobolja

Uporne, intezivne tenzione glavobolje zahtevaju promene u stilu života. Neophodno je osloboditi se stresa, besa, usvojiti par zdravih navika, promeniti neke stare navike, povesti računa o ishrani.

Kontrola stresa

Stres je stanje u kome organizam luči specifične stres hormone, koji nas čine podložnijim bolu i osećaju neprijatnosti. Pored toga, u periodu stresa je mnogo teže povesti računa o ishrani, vežbati i kvalitetno spavati noću – faktori koji su bitni u prevenciji glavobolja. Stres je među prvima na listi uzroka tenzionih glavobolja koje se iz tog razloga nazivaju i stres glavobolje. Neophodno je naći način za redukciju nivoa stresa u svakodnevnom životu. Ovo je vrlo subjektivna tema i na svaku osobu će delovati različite opcije. To može biti knjiga, meditacija, vežbe disanja, vreme provedeno napolju.

Vrlo efikasan način za snižavanje stresa i oslobađanje od bola je upotreba esencijalnih ulja za glavobolju (poput ulja lavande, ruže, peperminta). Ulja se mogu upotrebiti prilikom opuštajuće kupke u kadi ili utrljavanje u predelu vrata i glave. Preporučljivo je i pokušati sa dugotrajnim toplim tušem na kraju dana kako bi se oslobodili pritiska.

Fizička aktivnost

Svakodnevna fizička aktivnost je vrlo bitna stavka koja efektivno snižava nivo stresa, reguliše krvni pritisak, poboljšava san i sveukupno zdravlje organizma. Osobe koje su fizički aktivne u drastično manjem procentu oboljevaju od takozvanih „stresnih bolesti“ tj. bolesti čiji je okidač upravo sam stres (srčana oboljenja, dijabetes, gojaznost, depresija). Fizička aktivnost doprinosi i boljoj cirkulaciji u celom organizmu, doprinosi jačanju mišića što posledično dovodi i do poboljšanja držanja.

Biljni lekovi

U terapiji glavobolja se uspešno koristi osušeno lišće hrizanteme ili različiti preparati hrizanteme koji ublažuju bol, smanjuju učestalost javljanja glavobolja, redukuju senzitivnost na svetlost, buku, zatim eliminišu mučninu i povraćanje.

Migresan ® kapsule imaju povoljno delovanje u profilaksi migrene i ublažavanju raznih vrsta bolova. Redovna upotreba preparata dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava: jačine i dužine napada, muke, povraćanja itd.

Kako je kliničkim studijama potvrđeno antiinflamatorno, analgetično i spazmolitično delovanje ekstrakta povratića, Migresan ® kapsule se osim u profilaksi migrene, preporučuju i kod prehlada, inflamacija, reumatoidnog artritisa, psorijaze, zubobolje, menstrualnih bolova i astme.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *