Stres utiče na mentalno i fizičko zdravlje

Stres utiče na mentalno i fizičko zdravlje

Stres utiče na mentalno i fizičko zdravlje i da stvara probleme koje možda ne očekujete. Stres i anksioznost mogu da vam ometaju pažnju i vašu sposobnost pamćenja.

Stres utiče na mentalno i fizičko zdravlje

Napetost u vratu, leđima ili ramenima takođe su posledica stresa. Mišići su zategnuti kako bi se zaštitili od povrede tokom stresnih stanja, tako da nećete moći da se opustite ako je stres neprekidan. A da stvar bude još gora, stres i anksioznost mogu da pojačaju vašu percepciju mišićne boli i mogu da smanje vašu sposobnost suočavanja s njom.

Problemi sa kožom

Kožne reakcije poput osipa ili akni izgledaju kao kolateralna šteta koju ljudi dožive u trenucima ekstremnog stresa. Stres dovodi do toga da naša tela stvaraju hormone poput kortizola i epinefrina, koji aktiviraju kožne žlezde za stvaranje masnoće, što može da bude uzročnik akni i drugih stanja povezanih sa kožom. Tokom stresnog perioda skloni smo zanemarivanju naših rutina, što može da utiče na osetljivost kože.

Smanjen libido

Pojačani ili hronični stres može da utiče na nivo hormona u našem telu, stvarajući veće količine kortizola i epinefrina, a jedna od nuspojava je i smanjeni seksualni interes ili želja. Fizički efekti stresa mogu da budu negativni i za muškarce. Dugoročni efektii stresa mogu da suze i ograniče protok krvi, što je jedan od niza faktora povezanih sa erektilnom disfunkcijom.

Razdražljivost

Razdražljivost je čest simptom hroničnog i dugotrajnog stresa. To može da bude povezano sa hemijskom reakcijom vašeg tela na stres. Kad vaše telo oslobodi hemikalije kao odgovor na uočenu pretnju, vaše srce i disanje se ubrzavaju i pomažu vam da krenete u akciju. Ovo je ljudima nekada moglo da pomogne da pobegnu kada su u opasnosti, ali danas bi to moglo da izazove osećaj napetosti, razdražljivosti, čak i besa.

Problemi sa probavom

Svako ko je ikada iskusio „želučanu nervozu“, zna da stres može da ima veliki uticaj na gastrointestinalni trakt. Hroničan stres može da prouzrokuje niz probavnih komplikacija, uključujući bolove u trbuhu, zatvor ili dijareju. Razlog tome je to što su vaša creva i nervni sistem u stalnoj komunikaciji. Toliko su blisko povezani da se creva često nazivaju „drugim mozgom“.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 3 =